REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fejchoa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plod stromu aky ovocné (Feijoa sellowiana Berg.) z čeledi Myrtaceae, který dorůstá do výšky 7 metrů. Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Acca sellowiana

Fejchoa obsahuje malé množství tuků a proteinů a větší procento sacharidů. Je bohatá na vitamn C (asi 20 mg/100 g), i když guavě se v tomto směru nevyrovná (184 mg/100g). V nevelkém poměru se v ní nacházejí i vitaminy skupiny B a minerály, ale nejdůležitější je obsah kyseliny listové a jódu.

Podlouhlé plátky mají sytě zelenou barvu. Do prodeje jsou umisťovány nezralé, na omak tvrdé. Při pokojové teplotě rychle dozrávají, nejlepší zralost dosahují, když je slupka poddajná a měkká.

Stačí pouze rozříznout a vyjídat dužinu velmi příjemné chuti připomínající směs lesních jahod, angreštu a kiwi, která velmi hezky voní. Tato chutná bílá zrnitá dužina poslouží jako doplněk ovocných salátů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy