REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Durian cibetkový (Batém)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Durio zibethinus

Strom vysoký až 30 m. Má plody velké asi 25×20 cm, vejčité, zelené až žluté. Obsahují menší množství proteinů a tuků; jednu čtvrtinu až třetinu váhy tvoří tuky a škroby.

Durian je onen neblaze proslulý plod, vykýzaný z letecké přepravy, plod, který si většina lidí oškliví po prvním seznámení. Jeho vůně se podobá zápachu přezrálé gorgonzoly ve vyhřáté místnosti.

Chuť durianu dávný popis k „vanilkovému krému, protaženému kanalizační rourou“. Konzistencí se plod podobá řídkému pudinku nebo krému, chuť je sladká, jemná a přitažlivá. Kdo se odvážil a jednou ochutnal durian, získal nazapomenutelný zážitek, „pro který stojí za to podniknout cestu na Východ“.

Stromy jsou velmi mohutné, s listy ne nepodobnými broskvoňovým. Velké, oválné až vejčité plody na dlouhé stopce váží 4-5 kg. Zpočátku jsou zelené, během dozrávání žloutnou. Krátké a ostré ostny, jimiž jsou pokryty, jim dodávají vzhled nějaké surové středověké zbraně. V každém plodu bývá kolem dvanácti velkých semen, abalených bílým míškem.

Durian pochází z Malajsie a po jihovýchodní Asii se rozšířil již v prehistorických dobách. V této oblasti se hojně pěstuje, jinde se však nikdy nestal ničím víc, než kuriozitou.

Druhy a kultivary:

Vyskytují se místní odrůdy, odlišující se velikostí, tvarem a chutí, komerčně používané klony nejsou rozšířeny.

Durian se musí pojídat čerstvý, jinak začne podléhat chemickým změnám a jeho zápach se ještě zhorší! Nejlepší je syrový, může se však použít k výrobě zmrzliny, džemu či šťávy, která se pije s kokosovým mlékem. Velká masitá semena se vaří nebo praží a pojídají jako ořechy.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy