REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Durian cibetkový (Batém)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Durio zibethinus

Strom vysoký až 30 m. Má plody velké asi 25×20 cm, vejčité, zelené až žluté. Obsahují menší množství proteinů a tuků; jednu čtvrtinu až třetinu váhy tvoří tuky a škroby.

Durian je onen neblaze proslulý plod, vykýzaný z letecké přepravy, plod, který si většina lidí oškliví po prvním seznámení. Jeho vůně se podobá zápachu přezrálé gorgonzoly ve vyhřáté místnosti.

Chuť durianu dávný popis k „vanilkovému krému, protaženému kanalizační rourou“. Konzistencí se plod podobá řídkému pudinku nebo krému, chuť je sladká, jemná a přitažlivá. Kdo se odvážil a jednou ochutnal durian, získal nazapomenutelný zážitek, „pro který stojí za to podniknout cestu na Východ“.

Stromy jsou velmi mohutné, s listy ne nepodobnými broskvoňovým. Velké, oválné až vejčité plody na dlouhé stopce váží 4-5 kg. Zpočátku jsou zelené, během dozrávání žloutnou. Krátké a ostré ostny, jimiž jsou pokryty, jim dodávají vzhled nějaké surové středověké zbraně. V každém plodu bývá kolem dvanácti velkých semen, abalených bílým míškem.

Durian pochází z Malajsie a po jihovýchodní Asii se rozšířil již v prehistorických dobách. V této oblasti se hojně pěstuje, jinde se však nikdy nestal ničím víc, než kuriozitou.

Druhy a kultivary:

Vyskytují se místní odrůdy, odlišující se velikostí, tvarem a chutí, komerčně používané klony nejsou rozšířeny.

Durian se musí pojídat čerstvý, jinak začne podléhat chemickým změnám a jeho zápach se ještě zhorší! Nejlepší je syrový, může se však použít k výrobě zmrzliny, džemu či šťávy, která se pije s kokosovým mlékem. Velká masitá semena se vaří nebo praží a pojídají jako ořechy.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy