Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.
1.
Jako první tu máme skvělý recept na trhací koláč, což není v tomto případě nic jiného, než šikovně do formy vyskládané kynuté bochánky, plněné nasekaným medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Bochánky jsou pak upečené v troubě pěkně dozlatova.
Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem – RECEPT ZDE!
2.
A máme tu další recept, kde medvědí česnek hraje velkou roli. V kuřecím vývaru povařená brokolice, spolu s kousky medvědího česneku rozmixovaná, krém znovu povařený, dochucená smetanou a kořením, servírovaný ozdobený houskovými krutonky a strouhaným sýrem.
Krém z medvědího česneku a brokolice – RECEPT ZDE!
3.
Vyzkoušejte si doma vyrobit máslo s medvědím česnekem, petrželkou, pažitkou, koprem a strouhaným parmazánem. Je výborné na steaky a další pečená či grilovaná masa, ale i na chleba.
Bylinkové máslo s medvědím česnekem a parmazánem – RECEPT ZDE!
4.
Naložená poupata medvědího česneku používáme na ozdobu chlebíčků, jednohubek, nebo lze s nimi nahradit v receptech pravé kapary. Mají pikantní česnekovou-slanou a ostrou chuť.
Falešné kapary z medvědího česneku – RECEPT ZDE!
5.
A máme tu další osvědčený recept na medvědí česnek! Podle tohoto receptu naložený medvědí česnek používáme do polévek, pomazánek atd. Pokrmy, kde přidáme nasolený česnek, nesolíme nebo jen trochu, podle přidaného množství, česnek je slaný dost. V lednici vydrží 1 rok, tedy až do příští sezóny.
Medvědí česnek v soli – RECEPT ZDE!
6.
Vyzkoušejte si také z medvědího česneku uvařit falešný špenát. Špenát z medvědího česneku je opravdu vynikající! Nebojte se, že je chuť příliš česneková, tepelnou úpravou se česneková chuť zmenší a připomíná mladý špenát ochucený mírně česnekem.
Špenát z medvědího česneku – RECEPT ZDE!
7.
Hit několika sezón! Připravte si doma takové české pesto z medvědího česneku. Používáme jako přísadu do gulášů, na grilované ryby, pod maso, do salátů a pomazánek … Tato pasta vydrží v lednici rok, pokud ji ale dříve nespotřebujete.
Pesto z medvědího česneku – RECEPT ZDE!
8.
A máme tu další recept na polévku. Na této polévce je velmi zajímavá síla česneku a zároveň jemnost smetany. Takto skvělé polévky docílíme jedině při použití domácího zeleninového vývaru, bez něj to nebude fungovat.
Medvědí česnekový krém – RECEPT ZDE!
9.
Říká se, že po čtyřicítce by jsme měli medvědí česnek konzumovat denně. Není se čemu divit, medvědí česnek má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. A víno? To všichni také víme, v malých dávkách je to lék.
Elixír mládí – víno s medvědím česnekem – RECEPT ZDE!
10.
Skvělý je i tento recept na přílohovou nádivku ochucenou, kromě jiného, medvědím česnekem. Jde o nádivku z rohlíků, smetany, másla, petrželky, vajec, medvědího česneku a koření. Podáváme k pečenému kuřeti.
Jarní nádivka s medvědím česnekem – RECEPT ZDE!
11.
Z na tvrdo uvařených vajec, většího svazku medvědího česneku, jarní cibulky, hořčice …… lze připravit chutný svačinový salát vhodný servírovaný například při redukční dietě.
Vajíčkový salát s medvědím česnekem – RECEPT ZDE!
12.
Medvědí česnek se také velice hodí usušený do různých kořenících směsí. Vyzkoušejte například tento recept na skvělou kořenící směs vhodnou ke grilování, do salátů i k ochucení omelet a jiných pokrmů.
Kořenící směs se sušeným medvědím česnekem II. – RECEPT ZDE!
Nepřehlédněte také náš článek k tématu! Link zde: Česnek medvědí. Další skvělé recepty najdete v naší databázi na webu ReceptyOnLine.cz, stačí v okně vyhledávače webu napsat pojem “medvědí česnek”, nebo “medvědího česneku”…
12 nejlahodnějších letních nealkoholických limonád
15 nejlepších receptů na bramborový salát