REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělý recept na trhací koláč, což není v tomto případě nic jiného, než šikovně do formy vyskládané kynuté bochánky, plněné nasekaným medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Bochánky pak upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
600 gpolohrubé mouky
300 gbrambor
50 gHery máslová příchuť
2 ksvejce
1 kskostka droždí (42 g)
1 lžícecukru moučka
1 lžičkasoli
Na náplň:
1-2 hrnkynadrobno nasekaného medvědího česneku
150 gčedaru
50 gHery máslová příchuť
1 ksšalotka

Postup:
  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody, uvařte je úplně doměkka, po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte
  2. Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno
  3. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí, tedy jen trochu vlažná, dejte do ní cukr a rozdrobte droždí, až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový
  4. Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor, promíchejte a nechejte dvacet minut kynout, poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru, vypracujte měkké, nelepivé těsto, může se stát, že těsto bude trochu lepit, potom použijte více mouky
  5. Nechejte kynout 1 hodinu na teplém místě, pod utěrkou
  6. Ke konci kynutí si připravte náplň; medvědí česnek nasekejte nadrobno, čedar nastrouhejte najemno, šalotku nakrájejte na drobné kousky, rozpusťte si Heru
  7. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm, ten potřete rozpuštěnou Herou, posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem
  8. Podélně rozpulte obdélník na dvě části, každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu, z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm
  9. Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery, každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte a to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty, uzavřete těstem obě řezné strany, vzniknou vám hezké bochánky
  10. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta, skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého, až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou
  11. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.
Doporučení:

Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Poznámka:

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy