REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělý recept na trhací koláč, což není v tomto případě nic jiného, než šikovně do formy vyskládané kynuté bochánky, plněné nasekaným medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Bochánky pak upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
600 gpolohrubé mouky
300 gbrambor
50 gHery máslová příchuť
2 ksvejce
1 kskostka droždí (42 g)
1 lžícecukru moučka
1 lžičkasoli
Na náplň:
1-2 hrnkynadrobno nasekaného medvědího česneku
150 gčedaru
50 gHery máslová příchuť
1 ksšalotka

Postup:
  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody, uvařte je úplně doměkka, po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte
  2. Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno
  3. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí, tedy jen trochu vlažná, dejte do ní cukr a rozdrobte droždí, až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový
  4. Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor, promíchejte a nechejte dvacet minut kynout, poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru, vypracujte měkké, nelepivé těsto, může se stát, že těsto bude trochu lepit, potom použijte více mouky
  5. Nechejte kynout 1 hodinu na teplém místě, pod utěrkou
  6. Ke konci kynutí si připravte náplň; medvědí česnek nasekejte nadrobno, čedar nastrouhejte najemno, šalotku nakrájejte na drobné kousky, rozpusťte si Heru
  7. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm, ten potřete rozpuštěnou Herou, posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem
  8. Podélně rozpulte obdélník na dvě části, každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu, z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm
  9. Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery, každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte a to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty, uzavřete těstem obě řezné strany, vzniknou vám hezké bochánky
  10. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta, skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého, až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou
  11. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.
Doporučení:

Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Poznámka:

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy