REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pesto z medvědího česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takové české pesto z medvědího česneku! Používáme jako přísadu do gulášů, na grilované ryby, pod maso, do salátů a pomazánek … Tato pasta vydrží v lednici rok, pokud ji ale dříve nespotřebujete.


Ingredience:
400 glistů medvědího česneku
0,5 lolivového oleje
sůl

Postup:

1. Natrhané listy medvědího česneku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nožem listy pokrájíme na tenké proužky
2. Do mixéru nalijeme olivový olej, postupně sypeme nakrájený česnek, až je směs hladce rozmixována a má kašovitou konzistenci
3. Na závěr podle chuti pastu přisolíme
4. Plníme do skleniček, každou na vrchu zakápneme olivovým olejem, uzavřeme a skladujeme v lednici.

Doporučení:

Medvědí česnek roste od března volně ve vlhčích lužních lesích. Vytváří kobercový porost. V květnu zasychá a zatahuje se do země. Množí se malými cibulkami. Na zahradě ovšem nejde, má rád vlhko a stín, těžké půdy v lesích a kolem vody, tam je běžný. Při větru je cítit česnekový zápach na desítky metrů. Jinak do mrazáku nedoporučuji, ztrácí sílu a po rozmrazení je z něho rozbředlá kaše, vyzkoušeno! V oleji se uvolní všechny silice a prospěšné látky pro naše zdraví, to už znali staří Slované. Více o medvědím česneku viz. článek: Medvědí česnek.

Poznámka:

Recept i s fotografiemi nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy