Takové české pesto z medvědího česneku! Používáme jako přísadu do gulášů, na grilované ryby, pod maso, do salátů a pomazánek … Tato pasta vydrží v lednici rok, pokud ji ale dříve nespotřebujete.
Ingredience:
400 g | listů medvědího česneku |
0,5 l | olivového oleje |
sůl |
Postup:
- Natrhané listy medvědího česneku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nožem listy pokrájíme na tenké proužky
- Do mixéru nalijeme olivový olej, postupně sypeme nakrájený česnek, až je směs hladce rozmixována a má kašovitou konzistenci
- Na závěr podle chuti pastu přisolíme
- Plníme do skleniček, každou na vrchu zakápneme olivovým olejem, uzavřeme a skladujeme v lednici.
Medvědí česnek roste od března volně ve vlhčích lužních lesích. Vytváří kobercový porost. V květnu zasychá a zatahuje se do země. Množí se malými cibulkami. Na zahradě ovšem nejde, má rád vlhko a stín, těžké půdy v lesích a kolem vody, tam je běžný. Při větru je cítit česnekový zápach na desítky metrů. Jinak do mrazáku nedoporučuji, ztrácí sílu a po rozmrazení je z něho rozbředlá kaše, vyzkoušeno! V oleji se uvolní všechny silice a prospěšné látky pro naše zdraví, to už znali staří Slované. Více o medvědím česneku viz. článek: Medvědí česnek.
Poznámka:Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek
Pesto z česnekových výhonků, pacibulek a chilli papričky
Pesto z medvědího česneku II.