REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnek medvědí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česnek medvědí znali už staří Slované a Keltové. Dnes se opět dostává do popředí zájmu pro své léčebné účinky a využití v kuchyni.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Allium ursinum

Vyrůstá brzy z jara, v březnu, dubnu, to je jeho doba růstu, která trvá až do května, kdy zasychá a růst přestává. Najdeme ho především lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercový porost a při větru je jeho zápach zřetelně cítit ve vzduchu.

Vyrůstá z malé cibulky a vytváří kopinaté špičaté listy podobné konvalince, listy jsou veliké 10-30 cm. Začátkem května začíná bíle kvést, květenství je malý bílý okolík, listy žloutnou a celá bylina zasychá.

Většinou jsou uznávány 2 poddruhy, a to česnek medvědí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum), který se vyskytuje spíše v západní části areálu a má květní stopky drsné s papilami, a česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum), který má květní stopky hladké bez papil a roste spíše ve východní části areálu. V ČR rostou oba, na Moravě a v severovýchodních Čechách spíše česnek medvědí ukrajinský, jinde v Čechách spíše česnek medvědí pravý.

 

Použití v kuchyni:

Pro kuchyňské účely se trhají mladé zelené listy, které mají jemnou chuť i vůni česneku. Používá se do polévek, nasekaný na chleba, k ochucení mletých mas, paštik, pomazánek, salátů, výborný je také nasekaný na vařené brambory. Jeho uplatnění je v kuchyni doopravdy široké, dnes se objevují i na trhu výrobky z medvědím česnekem, například klobásy a paštiky, které jsou průmyslově vyráběné.

 

Lidové lékařství:

Bylinky, koření a kořenící směsiMedvědí česnek má i léčivé účinky! Pro léčivé účinky se sbírá nať i cibulky, doporučuje se při problémech s trávením, při zánětech střev, k pročištění střev i žaludku, čistí krev, vylepšuje krevní obraz, pomáhá při revmatických potížích.

Velmi známé je česnekové víno, kdy se svaří 1 l vína s hrstí posekaného česneku, nechá se vyluhovat a pak se scedí, osladí medem a pijí se 2 dl denně. Pomáhá při zahlenění průdušek a těžkostech z dýcháním.

Medvědí česnek dostal své jméno podle medvědů, kteří se probudily ze zimního spánku a dokážou putovat i desítky kilometrů za touto rostlinou, aby se ji napásly a po zimním spánku provedli očistu žaludku od bakterii a plísní. Archeologické výzkumy ukázali, že výskyt medvědí česneku je vázán na zbytky slovanských a keltských opevnění a osad, kteří ho znali a využívali. Nyní přichází opět jeho renesance a dostává se do popředí zájmu jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství.

Autor textu a fotografií: Dalibor Marounek

 

Recepty s medvědím česnekem:

Salát s medvědím česnekem Brambory s medvědím česnekem

Pasto z medvědího česneku Jarní nádivka s medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy