REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelenina

Zde se dozvíte, kromě jiného, jak připravit brokolici, co s měkkými rajčaty … Zajímí vás kuchyňská úprava lilku? Víte všechno o mrkvi? A co zelí, jak chutná nejlépe?

Artyčoky

Artyčoky můžeme jíst také jen tak rukama a to tak, že otrháváme jednotlivé šupiny, které namáčíme v majonéze, holandské omáčce, citrónové šťávě, rozpuštěném másle nebo bílém jogurtu. Mezi prsty nám nakonec zůstane pouze květní lůžko, ze kterého lžičkou odstarníme základy květů.

Brambory

Vaříme-li brambory ve slupce, budou se mnohem lépe loupat, když do vody, ve které je budeme vařit, přidáme lžíci oleje …

Brokolice

Rady a tipy.

Celer – vychytávky

Celer není jen chuťově výborná zelenina, ale je také účinným lékem na posílení nervů. Dobře odstraňuje zápach česneku z rukou …

Cibule

Aby byla cibule při přípravě domácího bramborového salátu stravitelnější a chutnější, drobně ji nasekáme a krátce povaříme v malém množství vody, do které jsme přidaly lžíci citrónové šťávy …

Červená řepa, rady a tipy do kuchyně

Rady a tipy, jak upravit červenou řepu v domácích podmínkách.

Česnek, rady a tipy do kuchyně

Česnek používáme zejména k přípravě omáček, kořenění masa, zejména skopového, do polévek, uzenářských výrobků, na topinky apod. Konzumovali ho již otroci, kteří stavěli pyramidy …

Fazolové lusky

Rady a tipy, jak tepelně zpracovat fazolové lusky.

Jak na zeleninu

Listovou zeleninu na vaření a dušení krájíme na nudličky i s košťály, protože jsou zvláště bohaté na vitamíny …

Kapusta

Rady a tipy na přípravu kapusty.

Lilek (Baklažán)

Tato zbytečně zatracovaná zelenina má jednu dispoziční vadu, pro kterou se po prvních zkušenostech s lilkem lidé od něho často odvracejí. Čím je baklažán zralejší, tím má nahořklejší chuť. Známe však jednoduchý fígl, jak se této nahořklosti u lilku zbavit a pak budete překvapeni, jak skvělá je to zelenina pro přípravu mnoha netradičních jídel.

Meloun na špejli

Vtipně servírovaný meloun na zmrzlinových špejlích … vyvarujete se tak lepkavým prstům a ústům! :)

Melounová lízátka z mražených kousků vodního melounu

Jednoduchý nápad, jak si rychle vyrobit osvěžující ovocný nanuk z vodního melounu. Skvělá vychytávka do letních veder.

Mrkev, rady a tipy

Chuť mrkve zlepšíme tak, že do vody při vaření přidáme trochu másla a citrónovou šťávu …

Něco o zelí

Kyselé zelí je zkvašené zelí ve slaném nálevu, do kterého se podle krajů a zvyků přidává různé koření – jalovec, kmín nebo jablka či cibule.

Okurky

Okurky jsou u nás poměrně oblíbené i když patří ke kaloricky nejchudším druhům zeleniny a i biologická hodnota je malá. Obsahují velmi málo vitaminu C a nepatrné množství minerálních látek.

Paprika

Rady a tipy, jak kuchyňsky zpracovat papriky.

Patizony

Patizony jsou variantou tykve obecné (Cucurbita pepovar, patissonia). Jsou jemné chutě, nenadýmají a jsou vhodné i pro děti. Jsou rychle měkké a tak se mohou používat i v minutkové kuchyni. Jejich použití je všestranné.

Rajčata, rady a tipy

Ucházející plyn bezpečně zjistíme plátkem rajského jablíčka. Jestliže posouváme plátek po instalaci a zpozorujeme, že rajče ztrácí barvu (děje se tak neobyčejně rychle, můžeme si být jisti, že v tomto místě je instalace vadná) …

Saláty

Při přípravě sladkokyselého nálevu na saláty raději používáme místo octa citrónovou šťávu. Lze i do osolené vody dát trošku octa a doplnit citrónovou šťávou.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy