Chuť mrkve zlepšíme tak, že do vody při vaření přidáme trochu másla a citrónovou šťávu …
- Mrkev krájíme a strouháme vždy až těsně před další úpravou. Z mrkve připravujeme saláty, kojencům je výborná šťáva z mrkve, konzervujeme a sterilujeme ji.
- Pach po cibuli a česneku z nože zmizí, když ho několikrát potřeme kouskem mrkve.
- Mrkev můžeme i sušit. Nakrájenou na tenké nudličky nebo kostičky. Podobně můžeme sušit i celer a petržel. Stejně tak ji můžeme mrazit a takto připravenou máme na polévku, na zeleninové základy, jako např. na svíčkovou apod. Dáme-li několik koleček mrkve do omastku při smažení, tuk se nespálí a navíc pokrm získá na chuti.
- Ruce při škrábání mrkve nezhnědnou, když je předem opláchneme v octové vodě. Skvrny na prstech po škrabání mrkve zmizí, když je potřeme šťávou z citronu.