REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kyselé zelí je zkvašené zelí ve slaném nálevu, do kterého se podle krajů a zvyků přidává různé koření – jalovec, kmín nebo jablka či cibule.


  • Kyselé zelí rozhozené hustě po koberci a potom odklizené košťátkem, vyčistí koberec a vrátí mu svěží barvu.
  • Při nákupu nejprve zlehka stiskneme hlávku, zda je tvrdá a pevná. Listy musejí být neovadlé a bez plísně. Nadměrná konzumace zelí může způsobit nedostatek železa.

  • Zelí zahušťujeme syrovým nastrouhaným bramborem, dusíme spolu s jablky, lžičkou škrobu rozmíchaného v trošce studené vody nebo klasickou jíškou. Šťáva z čerstvého zelí někdy ulevuje při žaludečních vředech. Některým lidem způsobuje nadýmání, proto se přidává při vaření kmín.

  • Kysané zelí získá lepší chuť, když ho podlijeme asi 4 lžícemi calvadosu nebo přidáme červené víno na konci vaření.

  • Rané hlávkové zelí anebo zelí se špičatou hlávkou se konzumuje syrové nebo jen lehce povařené.

  • Bílé zelí neboli holandské je vhodné pro dlouhé skladování a výborně se hodí do salátů nebo ke kvašení.

  • Červené zelí vaříme vždy s octem, aby si zachovalo barvu. Také se nakládá jako bílé hlávkové zelí.

  • Nizozemci, Dánové a Švýcaři červené zelí dusí s jablky a kořením, Poláci a Češi ho připravují s jíškou.

  • K červenému zelí se hodí toto koření: bobkový list, jalovec, celý pepř, rozmarýn, tymián, podlévá se červeným vínem a doplňuje jablky.

  • Červené zelí se uplatní jako zpestření oblohy nebo v salátech. Stravitelnější je zelí z předvařeného zelí a to hlavně pro starší lidi a děti.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy