REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilek (Baklažán)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zbytečně zatracovaná zelenina má jednu dispoziční vadu, pro kterou se po prvních zkušenostech s lilkem lidé od něho často odvracejí. Čím je baklažán zralejší, tím má nahořklejší chuť. Známe však jednoduchý fígl, jak se této nahořklosti u lilku zbavit a pak budete překvapeni, jak skvělá je to zelenina pro přípravu mnoha netradičních jídel.


Gastronomické vychytávkyJak zbavíme lilky nahořklé chuti:

Lilky nakrájíme na centimetrová kolečka, která z obou stran osolíme a necháme 30 minut vypustit šťávu. Po té lilky opláchneme studenou vodou, vysušíme ubrouskem nebo čistou utěrkou a začneme co nejdříve lilek dále zpracovávat.

Další možností jak lilek zbavit mírné nahořklosti je spařit ho v horké, slané vodě. Pak ho necháme okapat a dále zpracováváme.

Lilky mají fialovou, černofialovou, ale i bílou, žlutou nebo dokonce oranžovou slupku. Chuť vzdáleně připomíná houby. Při nákupu se snažíme vybírat menší nepřezrálé plody, starší jsou více hořké. Lilky raději zpracováváme neloupané, slupka totiž obsahuje mnoho vitamínů. Před přípravou tedy stačí jen lilek omýt a odstranit stopku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy