REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na zeleninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Listovou zeleninu na vaření a dušení krájíme na nudličky i s košťály, protože jsou zvláště bohaté na vitamíny …


  • Zeleninu nikdy zbytečně nenamáčíme ve vodě, ani ji příliš brzy nečistíme, aby se nám z ní nevylouhovaly ochranné nerostné látky.
  • Zeleninu nevaříme ve velkém množství vody, raději ji jen dusíme. Zeleninu vaříme ve vařící osolené vodě, vaříme ji na mírném ohni, přikrytou.
  • Při přípravě zeleninového salátu použijeme trochu kvalitního oleje, který podporuje využití provitamínu A a dodává salátu jemnější chuť.
  • Připravujeme-li sladkokyselou zálivku na saláty, vždycky předem rozpustíme cukr se solí ve vodě a teprve potom přidáme ocet a dresink a dobře protřepeme. V okyseleném roztoku se cukr a sůl mnohem hůře spojí s ostatními přísadami.
  • Zeleninové saláty můžeme dochucovat i nálevem z různých kompotů, např. meruňky, mandarinky, ananas, broskve apod. Saláty tím získají zajímavou a lahodnou chuť. Saláty musíme podávat vždy dobře vychlazené.
  • Pokud trháme zeleninu na zahrádce, tak je nejlépe večer, protože v tuto dobu obsahuje nejvíc cenných látek.
  • Zeleninu i brambory omýváme těsně před upotřebením pod tekoucí vodou vcelku. Kořenovou zeleninu nikdy nespařujeme vařící vodou, protože bychom snížili její hodnotu.
  • Čerstvou zeleninu dáváme vařit do vařící vody, abychom zachovali její hodnotu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy