Listovou zeleninu na vaření a dušení krájíme na nudličky i s košťály, protože jsou zvláště bohaté na vitamíny …
- Zeleninu nikdy zbytečně nenamáčíme ve vodě, ani ji příliš brzy nečistíme, aby se nám z ní nevylouhovaly ochranné nerostné látky.
- Zeleninu nevaříme ve velkém množství vody, raději ji jen dusíme. Zeleninu vaříme ve vařící osolené vodě, vaříme ji na mírném ohni, přikrytou.
- Při přípravě zeleninového salátu použijeme trochu kvalitního oleje, který podporuje využití provitamínu A a dodává salátu jemnější chuť.
- Připravujeme-li sladkokyselou zálivku na saláty, vždycky předem rozpustíme cukr se solí ve vodě a teprve potom přidáme ocet a dresink a dobře protřepeme. V okyseleném roztoku se cukr a sůl mnohem hůře spojí s ostatními přísadami.
- Zeleninové saláty můžeme dochucovat i nálevem z různých kompotů, např. meruňky, mandarinky, ananas, broskve apod. Saláty tím získají zajímavou a lahodnou chuť. Saláty musíme podávat vždy dobře vychlazené.
- Pokud trháme zeleninu na zahrádce, tak je nejlépe večer, protože v tuto dobu obsahuje nejvíc cenných látek.
- Zeleninu i brambory omýváme těsně před upotřebením pod tekoucí vodou vcelku. Kořenovou zeleninu nikdy nespařujeme vařící vodou, protože bychom snížili její hodnotu.
- Čerstvou zeleninu dáváme vařit do vařící vody, abychom zachovali její hodnotu.