REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčata, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ucházející plyn bezpečně zjistíme plátkem rajského jablíčka. Jestliže posouváme plátek po instalaci a zpozorujeme, že rajče ztrácí barvu (děje se tak neobyčejně rychle, můžeme si být jisti, že v tomto místě je instalace vadná) …


  • Rajská jablíčka osvěžují nervy, léčí slezinu a ledviny a jsou vhodná zelenina pro ty, kteří trpí chorobou jater. Děti by měly sníst alespoň jedno rajče, protože podporují stavbu těla.

  • Rajčata uchováváme rozložená vedle sebe, stopkami nahoru. Nedozrálá rajčata klademe mezi okna nebo věsíme za stonky volně na slunce. Nebo je uložíme na dřevěnou vatu. Můžeme je tak uchovat delší dobu. Bedničku uzavřeme a uložíme v chladné suché místnosti.

  • Do pokrmů rajčata přidáváme těsně před ukončením vaření, abychom nezničili jejich biologickou hodnotu. Necháme je jen krátce povařit, aby se chuťově spojily s ostatními přísadami. Stejné pravidlo platí i pro rajčatový protlak.

  • Rajčata neskladujeme v lednici, poněvadž při nízkých teplotách vadnou a ztrácejí chuť. Rajčatová šťáva se pije pro dobré trávené i jako první chod oběda pro ty, kteří trpí nadměrnou váhou. Šťáva se pije samotná nebo se může ochutit citronem, pomerančem, minerálkou, sodovkou nebo ledem.

  • Syrová rajčata zbavíme slupek tak, že je v horní části nařízeneme do kříže, ponoříme na tři vteřiny do vařící vody a ihned oloupeme. Má to tu výhodu, že potom z jídla nelovíme slupky z rajčat.

  • Rajčata k plnění si připravíme tak, že vršek seřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jadřinec. Uvnitř je osolíme a vykrojenou stranou dolů je naskládáme na mřížku a necháme asi 20 minut okapat. Vnitřek z rajčata můžeme použít do připravované náplně dovnitř.

  • Rajčatový koktejl si můžeme připravit s trochou citronové šťávy a několika kapkami worcesterské omáčky. Nakonec ho zjemníme špetkou cukru. Můžeme i trochu připepřit.

  • Rajčatové mléko si připravíme z rajčatové šťávy, kterou rozkverláme s mlékem, maličko osladíme a osolíme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy