REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčata, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ucházející plyn bezpečně zjistíme plátkem rajského jablíčka. Jestliže posouváme plátek po instalaci a zpozorujeme, že rajče ztrácí barvu (děje se tak neobyčejně rychle, můžeme si být jisti, že v tomto místě je instalace vadná) …


  • Rajská jablíčka osvěžují nervy, léčí slezinu a ledviny a jsou vhodná zelenina pro ty, kteří trpí chorobou jater. Děti by měly sníst alespoň jedno rajče, protože podporují stavbu těla.

  • Rajčata uchováváme rozložená vedle sebe, stopkami nahoru. Nedozrálá rajčata klademe mezi okna nebo věsíme za stonky volně na slunce. Nebo je uložíme na dřevěnou vatu. Můžeme je tak uchovat delší dobu. Bedničku uzavřeme a uložíme v chladné suché místnosti.

  • Do pokrmů rajčata přidáváme těsně před ukončením vaření, abychom nezničili jejich biologickou hodnotu. Necháme je jen krátce povařit, aby se chuťově spojily s ostatními přísadami. Stejné pravidlo platí i pro rajčatový protlak.

  • Rajčata neskladujeme v lednici, poněvadž při nízkých teplotách vadnou a ztrácejí chuť. Rajčatová šťáva se pije pro dobré trávené i jako první chod oběda pro ty, kteří trpí nadměrnou váhou. Šťáva se pije samotná nebo se může ochutit citronem, pomerančem, minerálkou, sodovkou nebo ledem.

  • Syrová rajčata zbavíme slupek tak, že je v horní části nařízeneme do kříže, ponoříme na tři vteřiny do vařící vody a ihned oloupeme. Má to tu výhodu, že potom z jídla nelovíme slupky z rajčat.

  • Rajčata k plnění si připravíme tak, že vršek seřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jadřinec. Uvnitř je osolíme a vykrojenou stranou dolů je naskládáme na mřížku a necháme asi 20 minut okapat. Vnitřek z rajčata můžeme použít do připravované náplně dovnitř.

  • Rajčatový koktejl si můžeme připravit s trochou citronové šťávy a několika kapkami worcesterské omáčky. Nakonec ho zjemníme špetkou cukru. Můžeme i trochu připepřit.

  • Rajčatové mléko si připravíme z rajčatové šťávy, kterou rozkverláme s mlékem, maličko osladíme a osolíme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy