REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčata, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ucházející plyn bezpečně zjistíme plátkem rajského jablíčka. Jestliže posouváme plátek po instalaci a zpozorujeme, že rajče ztrácí barvu (děje se tak neobyčejně rychle, můžeme si být jisti, že v tomto místě je instalace vadná) …


  • Rajská jablíčka osvěžují nervy, léčí slezinu a ledviny a jsou vhodná zelenina pro ty, kteří trpí chorobou jater. Děti by měly sníst alespoň jedno rajče, protože podporují stavbu těla.

  • Rajčata uchováváme rozložená vedle sebe, stopkami nahoru. Nedozrálá rajčata klademe mezi okna nebo věsíme za stonky volně na slunce. Nebo je uložíme na dřevěnou vatu. Můžeme je tak uchovat delší dobu. Bedničku uzavřeme a uložíme v chladné suché místnosti.

  • Do pokrmů rajčata přidáváme těsně před ukončením vaření, abychom nezničili jejich biologickou hodnotu. Necháme je jen krátce povařit, aby se chuťově spojily s ostatními přísadami. Stejné pravidlo platí i pro rajčatový protlak.

  • Rajčata neskladujeme v lednici, poněvadž při nízkých teplotách vadnou a ztrácejí chuť. Rajčatová šťáva se pije pro dobré trávené i jako první chod oběda pro ty, kteří trpí nadměrnou váhou. Šťáva se pije samotná nebo se může ochutit citronem, pomerančem, minerálkou, sodovkou nebo ledem.

  • Syrová rajčata zbavíme slupek tak, že je v horní části nařízeneme do kříže, ponoříme na tři vteřiny do vařící vody a ihned oloupeme. Má to tu výhodu, že potom z jídla nelovíme slupky z rajčat.

  • Rajčata k plnění si připravíme tak, že vršek seřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jadřinec. Uvnitř je osolíme a vykrojenou stranou dolů je naskládáme na mřížku a necháme asi 20 minut okapat. Vnitřek z rajčata můžeme použít do připravované náplně dovnitř.

  • Rajčatový koktejl si můžeme připravit s trochou citronové šťávy a několika kapkami worcesterské omáčky. Nakonec ho zjemníme špetkou cukru. Můžeme i trochu připepřit.

  • Rajčatové mléko si připravíme z rajčatové šťávy, kterou rozkverláme s mlékem, maličko osladíme a osolíme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy