REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ovoce v cukru, alkoholu

Borůvky v cukru

Sterilované borůvky v cukrovém roztoku.

Borůvky v cukru (pasírované)

Borůvky rozvařené s malým množstvím vody, propasírované přes sítko, dále povařené s cukrem a nakonec sterilované.

Broskve v bílém rumu

Broskve naložené spolu s plátky citronu a vanilkovým luskem, ochucené cukrem, zalité rumem.

Brusinky nastavené jablky

Povařené brusinky spolu se čtvrtkami jablek a s citrónovou dužinou.

Brusinky v cukru

Brusinky nechané přejít varem, přelité horkým cukrovým roztokem, nesterilované.

Brusinky v cukru sterilované

Brusinky povařené v cukrovém roztoku, sterilované.

Jahodový rumový hrnec

Další varianta ovoce naloženého v cukru a alkoholu. Tento recept je na jahody, kumkváty a karamboly naložené spolu v cukru, zalité rumem.

Klevela

Z cukrem povařené švestky, navoněné rumem, sterilované.

Meruňky v cukru

Meruňky povařené v cukrovém roztoku.

Opilé borůvky

V cukrovém sirupu naložené borůvky, ve vhodných sklenicích zalité čistou pálenkou, po uzavření nechané několik týdnů rozležet.

Opilé brusinky

Kompotované brusinky zcezené, mírně rozmačkané, naložené v ginu. Vhodná příloha k uzenému masu sekaným a divočině.

Rumtopf

V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.

Rybíz jako brusinky s rumem

S cukrem povařené kuličky rybízu, ochucené rumem. Používáme například pod maso, hlavně zvěřinu a do gulášů. Skvěle pokrm dochutí.

Rybíz na způsob brusinek

Moc dobré, používáme všude tam, kde “normální” brusinky … ke svíčkové omáčce, k sýrům, ke steakům …

Třešně v pálence

Třešně naložené v třešňovici a cukru. Nálev je ochucen citrónovou kůrou a skořicí.

Višně v alkoholu

Višně zasypané cukrem, naložené do rumu nebo jiného destilátu, nechané luhovat nejméně 14 dnů za oknem.

Višně v cukrovém nálevu

Cukrem zasypané višně, zalité cukrovým roztokem, sterilované.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy