ovoce v cukru, alkoholu
Borůvky v cukru
Sterilované borůvky v cukrovém roztoku.
Borůvky v cukru (pasírované)
Borůvky rozvařené s malým množstvím vody, propasírované přes sítko, dále povařené s cukrem a nakonec sterilované.
Broskve v bílém rumu
Broskve naložené spolu s plátky citronu a vanilkovým luskem, ochucené cukrem, zalité rumem.
Brusinky nastavené jablky
Povařené brusinky spolu se čtvrtkami jablek a s citrónovou dužinou.
Brusinky v cukru
Brusinky nechané přejít varem, přelité horkým cukrovým roztokem, nesterilované.
Brusinky v cukru sterilované
Brusinky povařené v cukrovém roztoku, sterilované.
Jahodový rumový hrnec
Další varianta ovoce naloženého v cukru a alkoholu. Tento recept je na jahody, kumkváty a karamboly naložené spolu v cukru, zalité rumem.
Klevela
Z cukrem povařené švestky, navoněné rumem, sterilované.
Meruňky v cukru
Meruňky povařené v cukrovém roztoku.
Opilé borůvky
V cukrovém sirupu naložené borůvky, ve vhodných sklenicích zalité čistou pálenkou, po uzavření nechané několik týdnů rozležet.
Opilé brusinky
Kompotované brusinky zcezené, mírně rozmačkané, naložené v ginu. Vhodná příloha k uzenému masu sekaným a divočině.
Rumtopf
V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.
Rybíz jako brusinky s rumem
S cukrem povařené kuličky rybízu, ochucené rumem. Používáme například pod maso, hlavně zvěřinu a do gulášů. Skvěle pokrm dochutí.
Rybíz na způsob brusinek
Moc dobré, používáme všude tam, kde “normální” brusinky … ke svíčkové omáčce, k sýrům, ke steakům …
Třešně v pálence
Třešně naložené v třešňovici a cukru. Nálev je ochucen citrónovou kůrou a skořicí.
Višně v alkoholu
Višně zasypané cukrem, naložené do rumu nebo jiného destilátu, nechané luhovat nejméně 14 dnů za oknem.
Višně v cukrovém nálevu
Cukrem zasypané višně, zalité cukrovým roztokem, sterilované.
reklama