REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumtopf

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.


Ingredience:
Ovoce vhodné k naložení:
maliny, johody, třešně, černý rybíz, maruňky, broskve, mirabelky, hrušky, švestky,
trnky, hroznové víno, slívy a angrešt
Ovoce, které se na tento recept nehodí:
veškeré citrusové ovoce, borůvky, ostružiny, rebarbora, meloun, jablka a banány
Na dohotovení:
cukr v množství odpovídajícím polovině váhy ovoce
čistý rum
Vybavení:
rumtof, tedy velký keramický hrnec, glazovaný (dá se i klasický hrnec s pokličkou)
jemná gáza (mušelín) na zcezení likéru

Postup:

1. Začíná se prvním zralým ovocem, které vyroste na zahrádce, nesmí bát přezrálé! Ovoce se opláchne, zbaví případných jader, či pecek, větší ovoce by se mělo ještě nakrájet na menší kousky
2. Ovoce se dá do hrnce, hojně zasype cukrem a zcela přelije rumem
3. V průběhu roku přidáváme další ovoce, jak ho sklidíme na zahrádce, samozřejmě opět ho hojně zasypeme cukrem a přelijeme rumem
4. Musí se hlídat příznaky kvašení, v případě, že začne kvasný proces, zastaví se přilitím většího množství rumu
5. Poslední vrstva ovoce, cukru a rumu se přidává na podzim a do Vánoc, nebo cca 6 týdnů po přidání poslední vrstvy je vše hotové
6. Na Boží hod vytáhneme rumtopf ze skrýše a likér scedíme do láhve nebo sklenic, které můžete podělit svým hostům, ovoce by se mělo ihned sníst, nejlépe spolu s čerstvě připravenými lívanci nebo palačinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy