V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.
Ingredience:
Ovoce vhodné k naložení: | |
maliny, johody, třešně, černý rybíz, maruňky, broskve, mirabelky, hrušky, švestky, | |
trnky, hroznové víno, slívy a angrešt | |
Ovoce, které se na tento recept nehodí: | |
veškeré citrusové ovoce, borůvky, ostružiny, rebarbora, meloun, jablka a banány | |
Na dohotovení: | |
cukr v množství odpovídajícím polovině váhy ovoce | |
čistý rum | |
Vybavení: | |
rumtof, tedy velký keramický hrnec, glazovaný (dá se i klasický hrnec s pokličkou) | |
jemná gáza (mušelín) na zcezení likéru |
Postup:
1. Začíná se prvním zralým ovocem, které vyroste na zahrádce, nesmí bát přezrálé! Ovoce se opláchne, zbaví případných jader, či pecek, větší ovoce by se mělo ještě nakrájet na menší kousky
2. Ovoce se dá do hrnce, hojně zasype cukrem a zcela přelije rumem
3. V průběhu roku přidáváme další ovoce, jak ho sklidíme na zahrádce, samozřejmě opět ho hojně zasypeme cukrem a přelijeme rumem
4. Musí se hlídat příznaky kvašení, v případě, že začne kvasný proces, zastaví se přilitím většího množství rumu
5. Poslední vrstva ovoce, cukru a rumu se přidává na podzim a do Vánoc, nebo cca 6 týdnů po přidání poslední vrstvy je vše hotové
6. Na Boží hod vytáhneme rumtopf ze skrýše a likér scedíme do láhve nebo sklenic, které můžete podělit svým hostům, ovoce by se mělo ihned sníst, nejlépe spolu s čerstvě připravenými lívanci nebo palačinkami.