REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumtopf

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.


Ingredience:
Ovoce vhodné k naložení:
maliny, johody, třešně, černý rybíz, maruňky, broskve, mirabelky, hrušky, švestky,
trnky, hroznové víno, slívy a angrešt
Ovoce, které se na tento recept nehodí:
veškeré citrusové ovoce, borůvky, ostružiny, rebarbora, meloun, jablka a banány
Na dohotovení:
cukr v množství odpovídajícím polovině váhy ovoce
čistý rum
Vybavení:
rumtof, tedy velký keramický hrnec, glazovaný (dá se i klasický hrnec s pokličkou)
jemná gáza (mušelín) na zcezení likéru

Postup:

1. Začíná se prvním zralým ovocem, které vyroste na zahrádce, nesmí bát přezrálé! Ovoce se opláchne, zbaví případných jader, či pecek, větší ovoce by se mělo ještě nakrájet na menší kousky
2. Ovoce se dá do hrnce, hojně zasype cukrem a zcela přelije rumem
3. V průběhu roku přidáváme další ovoce, jak ho sklidíme na zahrádce, samozřejmě opět ho hojně zasypeme cukrem a přelijeme rumem
4. Musí se hlídat příznaky kvašení, v případě, že začne kvasný proces, zastaví se přilitím většího množství rumu
5. Poslední vrstva ovoce, cukru a rumu se přidává na podzim a do Vánoc, nebo cca 6 týdnů po přidání poslední vrstvy je vše hotové
6. Na Boží hod vytáhneme rumtopf ze skrýše a likér scedíme do láhve nebo sklenic, které můžete podělit svým hostům, ovoce by se mělo ihned sníst, nejlépe spolu s čerstvě připravenými lívanci nebo palačinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy