REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumtopf

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Německu a německy mluvících zemích Švýcarska je Rumtopf synonymem pro Vánoce. Jedná se o velký keramický, nejlépe glazovaný hrnec, do kterého se po celý rok postupně skládá očištěné a na kousky pokrájené ovoce, které se hojně pocukruje a zalije rumem. Během roku ovoce nasákne alkoholem, tím se naloží a konzervuje. Na konci roku právě o Vánocích se pak podává spolu s lívanci nebo palačinkami jako sladký dezert. Scezený likér z hrnce je lahodný a chutná po ovoci.


Ingredience:
Ovoce vhodné k naložení:
maliny, johody, třešně, černý rybíz, maruňky, broskve, mirabelky, hrušky, švestky,
trnky, hroznové víno, slívy a angrešt
Ovoce, které se na tento recept nehodí:
veškeré citrusové ovoce, borůvky, ostružiny, rebarbora, meloun, jablka a banány
Na dohotovení:
cukr v množství odpovídajícím polovině váhy ovoce
čistý rum
Vybavení:
rumtof, tedy velký keramický hrnec, glazovaný (dá se i klasický hrnec s pokličkou)
jemná gáza (mušelín) na zcezení likéru

Postup:

1. Začíná se prvním zralým ovocem, které vyroste na zahrádce, nesmí bát přezrálé! Ovoce se opláchne, zbaví případných jader, či pecek, větší ovoce by se mělo ještě nakrájet na menší kousky
2. Ovoce se dá do hrnce, hojně zasype cukrem a zcela přelije rumem
3. V průběhu roku přidáváme další ovoce, jak ho sklidíme na zahrádce, samozřejmě opět ho hojně zasypeme cukrem a přelijeme rumem
4. Musí se hlídat příznaky kvašení, v případě, že začne kvasný proces, zastaví se přilitím většího množství rumu
5. Poslední vrstva ovoce, cukru a rumu se přidává na podzim a do Vánoc, nebo cca 6 týdnů po přidání poslední vrstvy je vše hotové
6. Na Boží hod vytáhneme rumtopf ze skrýše a likér scedíme do láhve nebo sklenic, které můžete podělit svým hostům, ovoce by se mělo ihned sníst, nejlépe spolu s čerstvě připravenými lívanci nebo palačinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy