Meruňky povařené v cukrovém roztoku.
Ingredience:
2 kg | meruněk |
1 kg | cukru |
0,5 l | vody |
kyselina citronová | |
zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
1. Nepříliš měkké meruňky opereme, rozpůlíme a vypeckujeme (pokud někomu vadí drsná slupka, může plody spařit horkou vodou a oloupat)
2. Cukr svaříme s vodou a přitom nezapomeneme sbírat pěnu
3. Do nálevu přidáme připravené ovoce, chvíli povaříme, meruňky nesmíme rozvařit!
4. Meruňky vybereme na mísu, roztok dále povaříme, přidáme kyselinu citronovou nebo šťávu z jednoho citrónu
5. Meruňky do sklenic, zalijeme horkou šťávou, důkladně uzavřeme víčky a sklenice obrátíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře chytla.
Některé recepty z minulého století doporučovaly přidat k meruňkám do sklenic několik spařených a oloupaných meruňkových jader.