REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.


Nejprve se podíváme do Itálie. Hlavně italské sladké velikonoční dezerty stojí za zmíňku. Colomba Pasquale je tradiční velikonoční moučník právě ze slunné Itálie. Dalším dezertem, který stojí za připomenutí je pastiera, která vzdáleně připomíná náš rýžový nákyp zapečený v lineckém těstě. A znáte Torta Pasqualina – slaný velikonoční dort? Rovněž je připravovaný v době velikonoc. Podává se většinou jako předkrm. V neposlední řadě pak nesmíme zapomenout na velikonoční chléb, ten také patří neodmyslitelně k tradičním italským pokrmům podávaným o velikonocích.

A co tradiční zvyky? V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně. Mnohými vesnicemi procházejí velikonoční procesí, lidé se modlí, věřící se vydávají také na křížovou cestu, během níž si připomínají Kristovo utrpení.

Pro Francouze jsou Velikonoce neboli Pâques stejným svátkem a důvodem k oslavě jako Vánoce. Kromě vajec a spousty čokolády si rozdávají i drobné dárky. Všechny cukrárny a čokoládovny si každý rok dávají záležet na výrobě speciálních sladkostí, které potom děti hledají doma nebo na zahradě … V pondělí ráno hledají totiž všechny francouzské děti v domě nebo na zahradě barvená, na tvrdo uvařená, ale i čokoládová vajíčka. Přátelé si rozdávají drobné dárky a v Alsasku se peče velikonoční beránek, podobně jako u nás. Některé rodiny si dávají k pondělnímu obědu různě upravené jehněčí maso. Jehněčí zde symbolizuje obětního beránka, Krista.

A co Velikonoce v Německu? V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda, která pak jejich rodiče schovají doma nebo na zahradě. Do nich velikonoční zajíček snese různobarevná vajíčka. Ráno na velikonoční pondělí je děti vyrážejí hledat. Také se vyměňují dárky ukryté v obalu ve formě vajíčka. Tuto tradici proslavila značka Kinder a její vajíčka s překvapením. Dalším německým zvykem je velikonoční strom ozdobený vajíčky a jinými velikonočními dekoracemi.

Polsko a velikonoce. Také Poláci jsou silně věřící národ a tak není divu, že velikonoce v Polsku jsou jedním z největších svátků vůbec. O Velikonocích se zde obvykle vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvanou žurek. Na Bílou sobotu si zástupy věřících v této silně katolické zemi chodí do kostela nechat posvětit potraviny, na nichž si pochutnají se svými blízkými na Boží hod velikonoční. Po postním období mezi nimi nesmí chybět maso nebo uzeniny, velikonoční tabule má být z celého liturgického roku nejbohatší. Z kynutého těsta se pečou bábovky nebo beránci, kteří se ale prodávají i vyrobení z cukru. Na velikonoční pondělí se pak lidé polévají vodou, nečekané osvěžení jim má zajistit zdraví.

A teď si skočíme do Anglie. Hot Cross Buns je horký bochánek, moučník, jehož příprava se váže také k velikonocům. V minulosti byl totiž jediný dezert, který se mohl jíst v Anglii o velikonočním půstu. Typický pro něj je velký kříž z cukru nebo cukrové polevy, který je umístěn na každém bochánku. Muffiny, ty se pečou v Anglii po celý rok, ale ozdobené barevnými bonbony ve tvaru vajíček a jinou vhodnou dekorací, tak ty najdete určitě na velikonočním stole angličanů.

Stejně jako u nás jsou symbolem Velikonoc v Chorvatsku malované kraslice. Jedním ze zvyků je přiťukávání si vajíčkem. Ten, komu zůstane skořápka celá, vyhrává. Další tradicí je požehnání jídla. Chorvaté také pletou pomlázky, nikoli však z vrbového proutí, ale z větví olivovníku. Na Bílou sobotu nosí lidé do kostela jídlo, aby bylo požehnáno.

Rusové také slaví velikonoce. Při oslavě pravoslavných Velikonoc si Rusové nechávají v kostele požehnat vajíčka a pak je vařená konzumují k velikonočnímu obědu. Na Ukrajině se zase peče tradiční ukrajinský moučník kulič.

V Bulharsku se podle tradice barví vajíčka na červeno a peče se Velikonoční chléb. Pár dní před Velikonocemi posílají křesťanské rodiny bochník chleba a červená vejce svým tureckým přátelům, ale také příbuzným na znamení úcty. Osoba, která dar doručuje, obvykle dostane menší peněžní částku jako poděkování. O Velikonocích je v Bulharsku také zvykem ťukání vařených vajíček jedno o druhé. Lidé postupně mezi sebou bouchají o sebe vajíčka, z nichž jedno pukne pod nárazem toho druhého. Komu zůstane neprasknuté vajíčko, ten bude mít šťastný rok.

Jak v Anglii, tak v USA, ale stejně tak v Austrálii děti hledají vajíčka, která velikonoční králíček (rodiče) schoval někde po domě nebo na zahradě. Velikonoční pátek je v pak Austrálii jediným dnem v roce, kdy jsou zavřené všechny obchody.

Velké oslavy probíhají také v Peru, kde na Velikonoční neděli servírují hned 12 chodů. Nejoblíbenější z nich je tzv. chiriuchu, což je směs sušeného obilí a různých druhů mas. Mezi pokrmy nesmí chybět ani smažené morče, které se obvykle marinuje v některém z tradičních peruánských piv vyrobených z fermentované kukuřice.

Španělské Torrijas jsou plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova, servírované pocukrované a ochucené skořicí. Patří mezi oblíbené španělské velikonoční dezerty.

V Řecku je na Velikonoce velmi oblíbený Velikonoční řecký chléb, což není nic jiného, než řecká varianta našeho mazance. V pondělí na Velikonoce se v rodinách koná vajíčková bitva. Účastníci se snaží házením svého vajíčka rozbít vajíčko protivníka. Při úspěšném zásahu se pronáší věta: “Christos anesti”.

V Irsku ráno v den Velikonoc se ve velkém pojídají vajíčka, aby se tak uzavřel půst. Během dne ten, kdo chce získat velikonoční koláč, pak musí zatančit.

A mohli by jsme pokračovat, všude tam, kde žijí křesťané, slaví se Velikonoce, a z praxe víme, že i ateisté většinou proti velikonočním oslavám nic nemají. Vždyť i o Velikonocích jde především o příjemné posezení s přáteli, rodinou, užít si volna a zapomenout na běžný pracovní ruch a problémy …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy