REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.


Nejprve se podíváme do Itálie. Hlavně italské sladké velikonoční dezerty stojí za zmíňku. Colomba Pasquale je tradiční velikonoční moučník právě ze slunné Itálie. Dalším dezertem, který stojí za připomenutí je pastiera, která vzdáleně připomíná náš rýžový nákyp zapečený v lineckém těstě. A znáte Torta Pasqualina – slaný velikonoční dort? Rovněž je připravovaný v době velikonoc. Podává se většinou jako předkrm. V neposlední řadě pak nesmíme zapomenout na velikonoční chléb, ten také patří neodmyslitelně k tradičním italským pokrmům podávaným o velikonocích.

A co tradiční zvyky? V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně. Mnohými vesnicemi procházejí velikonoční procesí, lidé se modlí, věřící se vydávají také na křížovou cestu, během níž si připomínají Kristovo utrpení.

Pro Francouze jsou Velikonoce neboli Pâques stejným svátkem a důvodem k oslavě jako Vánoce. Kromě vajec a spousty čokolády si rozdávají i drobné dárky. Všechny cukrárny a čokoládovny si každý rok dávají záležet na výrobě speciálních sladkostí, které potom děti hledají doma nebo na zahradě … V pondělí ráno hledají totiž všechny francouzské děti v domě nebo na zahradě barvená, na tvrdo uvařená, ale i čokoládová vajíčka. Přátelé si rozdávají drobné dárky a v Alsasku se peče velikonoční beránek, podobně jako u nás. Některé rodiny si dávají k pondělnímu obědu různě upravené jehněčí maso. Jehněčí zde symbolizuje obětního beránka, Krista.

A co Velikonoce v Německu? V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda, která pak jejich rodiče schovají doma nebo na zahradě. Do nich velikonoční zajíček snese různobarevná vajíčka. Ráno na velikonoční pondělí je děti vyrážejí hledat. Také se vyměňují dárky ukryté v obalu ve formě vajíčka. Tuto tradici proslavila značka Kinder a její vajíčka s překvapením. Dalším německým zvykem je velikonoční strom ozdobený vajíčky a jinými velikonočními dekoracemi.

Polsko a velikonoce. Také Poláci jsou silně věřící národ a tak není divu, že velikonoce v Polsku jsou jedním z největších svátků vůbec. O Velikonocích se zde obvykle vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvanou žurek. Na Bílou sobotu si zástupy věřících v této silně katolické zemi chodí do kostela nechat posvětit potraviny, na nichž si pochutnají se svými blízkými na Boží hod velikonoční. Po postním období mezi nimi nesmí chybět maso nebo uzeniny, velikonoční tabule má být z celého liturgického roku nejbohatší. Z kynutého těsta se pečou bábovky nebo beránci, kteří se ale prodávají i vyrobení z cukru. Na velikonoční pondělí se pak lidé polévají vodou, nečekané osvěžení jim má zajistit zdraví.

A teď si skočíme do Anglie. Hot Cross Buns je horký bochánek, moučník, jehož příprava se váže také k velikonocům. V minulosti byl totiž jediný dezert, který se mohl jíst v Anglii o velikonočním půstu. Typický pro něj je velký kříž z cukru nebo cukrové polevy, který je umístěn na každém bochánku. Muffiny, ty se pečou v Anglii po celý rok, ale ozdobené barevnými bonbony ve tvaru vajíček a jinou vhodnou dekorací, tak ty najdete určitě na velikonočním stole angličanů.

Stejně jako u nás jsou symbolem Velikonoc v Chorvatsku malované kraslice. Jedním ze zvyků je přiťukávání si vajíčkem. Ten, komu zůstane skořápka celá, vyhrává. Další tradicí je požehnání jídla. Chorvaté také pletou pomlázky, nikoli však z vrbového proutí, ale z větví olivovníku. Na Bílou sobotu nosí lidé do kostela jídlo, aby bylo požehnáno.

Rusové také slaví velikonoce. Při oslavě pravoslavných Velikonoc si Rusové nechávají v kostele požehnat vajíčka a pak je vařená konzumují k velikonočnímu obědu. Na Ukrajině se zase peče tradiční ukrajinský moučník kulič.

V Bulharsku se podle tradice barví vajíčka na červeno a peče se Velikonoční chléb. Pár dní před Velikonocemi posílají křesťanské rodiny bochník chleba a červená vejce svým tureckým přátelům, ale také příbuzným na znamení úcty. Osoba, která dar doručuje, obvykle dostane menší peněžní částku jako poděkování. O Velikonocích je v Bulharsku také zvykem ťukání vařených vajíček jedno o druhé. Lidé postupně mezi sebou bouchají o sebe vajíčka, z nichž jedno pukne pod nárazem toho druhého. Komu zůstane neprasknuté vajíčko, ten bude mít šťastný rok.

Jak v Anglii, tak v USA, ale stejně tak v Austrálii děti hledají vajíčka, která velikonoční králíček (rodiče) schoval někde po domě nebo na zahradě. Velikonoční pátek je v pak Austrálii jediným dnem v roce, kdy jsou zavřené všechny obchody.

Velké oslavy probíhají také v Peru, kde na Velikonoční neděli servírují hned 12 chodů. Nejoblíbenější z nich je tzv. chiriuchu, což je směs sušeného obilí a různých druhů mas. Mezi pokrmy nesmí chybět ani smažené morče, které se obvykle marinuje v některém z tradičních peruánských piv vyrobených z fermentované kukuřice.

Španělské Torrijas jsou plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova, servírované pocukrované a ochucené skořicí. Patří mezi oblíbené španělské velikonoční dezerty.

V Řecku je na Velikonoce velmi oblíbený Velikonoční řecký chléb, což není nic jiného, než řecká varianta našeho mazance. V pondělí na Velikonoce se v rodinách koná vajíčková bitva. Účastníci se snaží házením svého vajíčka rozbít vajíčko protivníka. Při úspěšném zásahu se pronáší věta: “Christos anesti”.

V Irsku ráno v den Velikonoc se ve velkém pojídají vajíčka, aby se tak uzavřel půst. Během dne ten, kdo chce získat velikonoční koláč, pak musí zatančit.

A mohli by jsme pokračovat, všude tam, kde žijí křesťané, slaví se Velikonoce, a z praxe víme, že i ateisté většinou proti velikonočním oslavám nic nemají. Vždyť i o Velikonocích jde především o příjemné posezení s přáteli, rodinou, užít si volna a zapomenout na běžný pracovní ruch a problémy …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy