REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční žurek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční hustá obědová polévka servírovaná o velikonocích v Polsku.


Ingredience:
300 gnejlépe bílé klobásy
120 guzeného bůčku
100 gsušených lesních hub
2 sklenicezákvasu
1/2 sklenkyhusté zakysané smetany
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2-3 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
1-2 lžičkymajoránky
1 lžičkavegety nebo jiného podobné kořenící směsi
vařené brambory
mletý černý pepř
strouhaný křen
voda
sůl
Na zákvas:
100 gžitné mouky
2 skleniceteplé vody
2 ksstroužky česneku
starý chléb

Postup:

1. Nejprve si připravíme zákvas; oloupané stroužky česneku rozkrojíme na čtvrtky, mouku vsypeme do kamenného hrnce nebo skleněné nádoby, zalijeme 2 sklenicemi teplé vody, zamícháme, přidáme kousek kůrky ze starého chleba a česnek, přikryjeme 2 vrstvami složené látky a postavíme na teplé místo na 4-5 dní (jestli se na povrchu zákvasu utvoří plíseň, je třeba ji odstranit!)
2. Oloupanou cibuli s česnekem rozkrájíme na větší plátky, houby propláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je zalijeme 1/
4 skleničky vody a necháme nabobtnat, klobásky omyjeme a lehce na několika místech nařízneme, vyuzený bůček pokrájíme na kostičky
3. Do hrnce nalijeme tak 3-4 sklenice vody, přivedeme ji k varu, do bublající vody pak přidáme nabobtnalé, zcezené houby, připravenou cibuli s česnekem, klobásku a polovinu bůčku (druhou půlku bůčku osmahneme na pánvičce a použijeme jako dekoraci), přidáme koření a mírně osolíme, vaříme cca 40 minut na mírném zdroji tepla, necháme jen tak probublávat
4. Uvařenou klobásku vyndáme, nakrájíme na kolečka a vložíme zpět do polévky
5. V této fázi do polévky přidáme dle chuti zákvas, dochutíme majoránkou a ještě chvilku povaříme, polévka by měla mít příjemnou nakyslou chuť
6. Hotovou polévku odstavíme a přidáme smetanu, zamícháme
7. Na talíř naskládáme vejce uvařená na tvrdo a pokrájená na kolečka nebo měsíčky, měkké brambory nakrájené na kostky a opečené kostky bůčku, nalijeme polévku kterou pak ihned horkou podáváme ozdobenou čerstvě nastrouhaným křenem, který ale můžeme vynechat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy