REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční žurek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční hustá obědová polévka servírovaná o velikonocích v Polsku.


Ingredience:
300 gnejlépe bílé klobásy
120 guzeného bůčku
100 gsušených lesních hub
2 sklenicezákvasu
1/2 sklenkyhusté zakysané smetany
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2-3 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
1-2 lžičkymajoránky
1 lžičkavegety nebo jiného podobné kořenící směsi
vařené brambory
mletý černý pepř
strouhaný křen
voda
sůl
Na zákvas:
100 gžitné mouky
2 skleniceteplé vody
2 ksstroužky česneku
starý chléb

Postup:

1. Nejprve si připravíme zákvas; oloupané stroužky česneku rozkrojíme na čtvrtky, mouku vsypeme do kamenného hrnce nebo skleněné nádoby, zalijeme 2 sklenicemi teplé vody, zamícháme, přidáme kousek kůrky ze starého chleba a česnek, přikryjeme 2 vrstvami složené látky a postavíme na teplé místo na 4-5 dní (jestli se na povrchu zákvasu utvoří plíseň, je třeba ji odstranit!)
2. Oloupanou cibuli s česnekem rozkrájíme na větší plátky, houby propláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je zalijeme 1/
4 skleničky vody a necháme nabobtnat, klobásky omyjeme a lehce na několika místech nařízneme, vyuzený bůček pokrájíme na kostičky
3. Do hrnce nalijeme tak 3-4 sklenice vody, přivedeme ji k varu, do bublající vody pak přidáme nabobtnalé, zcezené houby, připravenou cibuli s česnekem, klobásku a polovinu bůčku (druhou půlku bůčku osmahneme na pánvičce a použijeme jako dekoraci), přidáme koření a mírně osolíme, vaříme cca 40 minut na mírném zdroji tepla, necháme jen tak probublávat
4. Uvařenou klobásku vyndáme, nakrájíme na kolečka a vložíme zpět do polévky
5. V této fázi do polévky přidáme dle chuti zákvas, dochutíme majoránkou a ještě chvilku povaříme, polévka by měla mít příjemnou nakyslou chuť
6. Hotovou polévku odstavíme a přidáme smetanu, zamícháme
7. Na talíř naskládáme vejce uvařená na tvrdo a pokrájená na kolečka nebo měsíčky, měkké brambory nakrájené na kostky a opečené kostky bůčku, nalijeme polévku kterou pak ihned horkou podáváme ozdobenou čerstvě nastrouhaným křenem, který ale můžeme vynechat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy