REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Colomba Pasquale

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční velikonoční moučník ze slunné Itálie.


Ingredience:
4 hrnkypolohrubé mouky
1 hrnekna jemno nakrájené kandované pomerančové kůry
1 hrnekpomletých oloupaných mandlí
1 hrnekkrystalového cukru
3/4 hrnkuteplého mléka
3/4 hrnkurozinek
1/4 hrnkulupínků z oloupaných mandlí
4 ksvelkých vajec
2 ksbílku
180 gmásla pokojové teploty
4 lžičkysuchých kvasnic
2 lžičkysoli
3 lžícemoučkového cukru
2 lžícekůry z citrónu
1 lžícecukru krystal
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání válu
forma

Postup:

1. V míse smícháme dohromady 2,5 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky, přikryté necháme stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, což bude cca za 1 hodinu
2. Pak přihodíme zbylé kvasnice a mouku, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky, přisypeme cukr
3. Z hmoty vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, to přendáme do máslem vymaštěné a moukou vysypané mísy, a necháme opět kynout do dvojnásobného objemu cca 3 hodiny
4. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto, které splaskneme pěstí do této formy přeložíme a pomocí prstů ho rovnoměrně rozetřeme po celé formě
5. Necháme kynout další cca 3 hodiny
6. Dohromady utřeme pomleté mandle, zbytek cukru a bílky, jemně tuto směs rozetřeme na vykynuté těsto
7. Nakonec povrch posypeme lupínky mandlí, krystalovým a moučkovým cukrem
8. Nejprve dáme moučník péci do předem vyhřáté trouby na 200 °C a po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C, pečeme cca 45 minut
9. Po upečení hotovou Colombu vytáhneme z formy, až nám úplně vychladne.

Poznámka:

1 hrnek = 250 ml

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy