Takový italský mřížkový jahodový koláč. Tenhle recept rozhodně stojí za vyzkoušení. A pospěšte si, protože sezóna jahod je na svém vrcholu!
Ingredience:
Suroviny na křehké těsto: | |
350 g | hladké mouky 00 |
150 g | másla pokojové teplot |
150 g | cukru |
1 ks | celé vejce |
1 ks | vaječný žloutek |
1/2 sáčku | kypřicího prášku |
moučkový cukr na posypání. | |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
špetka soli | |
Suroviny na náplň: | |
600 g | ricotty |
200 g | cukru |
200 g | jahod |
2 ks | žloutky |
kůra z 1 citronu |
Postup:
- Ze všech surovin na křehké těsto vypracujeme vláčné těsto a dáme ho na půl hodiny vychladit do lednice.
- Teď si připravíme náplň: do misky dáme ricottu, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody nakrájené na malé kousky. Vše dobře promícháme.
- Z vychlazeného těsta oddělíme menší kousek, ze kterého později vytvoříme pruhy na přikrytí náplně. Z větší části těsta vyválíme kruhový plát a vložíme ho do dortové formy vyložené pečicím papírem a vidličkou ho zlehka propícháme.
- Přidáme ricottovo-jahodovou náplň.
- Oddělený kousek těsta vyválíme, nakrájíme z něj pruhy a z nich vytvoříme na koláči mřížku.
- Pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 ° C. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Recept k článku: Chystejte hody, jde se na jahody!
Poznámka:Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia