REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chystejte hody, jde se na jahody!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!


Jahody jsou nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale bez nadsázky také naprostá vitaminová bomba! Jsou obrovskou zásobárnou vitaminu C, obsahují minerály, mangan, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vlákninu a také antioxidanty. Nebojte se jejich konzumace ani v případě, že držíte dietu – mají málo kalorií a přispívají ke snižování tělesné hmotnosti. Takřka z 90 % je totiž jejich obsah tvořen vodou. Jahody mají celou řadu příznivých účinků na organismus: posilují imunitu, pomáhají snižovat vysoký tlak, působí proti zácpě – a jsou také považovány za přírodní afrodiziakum! A věděli jste, že dle babských receptů se používají rovněž na bělení zubů?

 

 

Vyzkoušejte samosběr!

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, kde byste si vypěstovali svoje vlastní sladké jahody, zkuste alternativu v podobě samosběru. Na jahodovém políčku si můžete sami nasbírat množství dle libosti, máte jistotu, že plody necestovaly přes půlku Evropy, vyberete si ty nejkrásnější (nesbírejte nazelenalé, ani přezrálé) … A ještě ušetříte! Vyjdou totiž levněji, mnohdy až na polovinu – cena se odvíjí dle regionu, již natrhané se pohybují okolo 100 Kč za kilo, u samosběru je to přibližně kolem 60 Kč. Navíc když si je člověk nasbírá sám na čerstvém vzduchu, často i lépe chutnají… Protože se otevírací doba polí odvíjí podle počasí, zralosti a vysbíranosti, dříve, než vyrazíte, se na webu nebo facebookových stránkách pěstitele podívejte na aktuální situaci. Nejlepší je sklízet hned ráno – nejen proto, že pole bývají ještě málo vysbíraná, ale také protože jsou jahody přirozeně chladné a když je dáte následně do lednice, déle vám vydrží.

 

Tip: Přehled samosběrů v celé republice najdete pohromadě na https://jahodalera.cz.

 

Jahodové dobroty

I přes všechny superlativy mají jahody nevýhodu – rychle se kazí a je zapotřebí zkonzumovat je co nejdříve. Aby vám vydržely déle a nezplesnivěly, vykoupejte je v roztoku octa a vody v poměru přibližně 1:10. Osušte a dejte do lednice. Nebojte, odér octa vyprchá… Jahody jsou chutné i samotné, ale dají se zpracovat na mnoho způsobů. Pustit se můžete do výroby marmelády (recepty s fotkami zde), anebo zamrazit celé plody (předtím je omyjte a nechte dobře oschnout), jahodovou dřeň či z nich připravit nanuk. Upéct z nich můžete výborné koláče, dezerty, ale překvapivě chutnají i ve slané variantě – zabalené v carpacciu… Vyzkoušejte naše jahodové recepty!

Tip: Chcete-li si pochutnat na rychlé dobrotě, namačkejte jahody do jogurtu, anebo do tvarohu – vyzkoušejte například poctivé jogurty a tvarohy z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete přisladit trochou medu nebo sirupem.

 

Jahody 4x jinak a pořád tak výborné! Recepty k článku…. (celý recept se objeví po kliknutí na jeho název!)

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia, foto: La Formaggeria Gran Moravia a Pixabay.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy