REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chystejte hody, jde se na jahody!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!


Jahody jsou nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale bez nadsázky také naprostá vitaminová bomba! Jsou obrovskou zásobárnou vitaminu C, obsahují minerály, mangan, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vlákninu a také antioxidanty. Nebojte se jejich konzumace ani v případě, že držíte dietu – mají málo kalorií a přispívají ke snižování tělesné hmotnosti. Takřka z 90 % je totiž jejich obsah tvořen vodou. Jahody mají celou řadu příznivých účinků na organismus: posilují imunitu, pomáhají snižovat vysoký tlak, působí proti zácpě – a jsou také považovány za přírodní afrodiziakum! A věděli jste, že dle babských receptů se používají rovněž na bělení zubů?

 

 

Vyzkoušejte samosběr!

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, kde byste si vypěstovali svoje vlastní sladké jahody, zkuste alternativu v podobě samosběru. Na jahodovém políčku si můžete sami nasbírat množství dle libosti, máte jistotu, že plody necestovaly přes půlku Evropy, vyberete si ty nejkrásnější (nesbírejte nazelenalé, ani přezrálé) … A ještě ušetříte! Vyjdou totiž levněji, mnohdy až na polovinu – cena se odvíjí dle regionu, již natrhané se pohybují okolo 100 Kč za kilo, u samosběru je to přibližně kolem 60 Kč. Navíc když si je člověk nasbírá sám na čerstvém vzduchu, často i lépe chutnají… Protože se otevírací doba polí odvíjí podle počasí, zralosti a vysbíranosti, dříve, než vyrazíte, se na webu nebo facebookových stránkách pěstitele podívejte na aktuální situaci. Nejlepší je sklízet hned ráno – nejen proto, že pole bývají ještě málo vysbíraná, ale také protože jsou jahody přirozeně chladné a když je dáte následně do lednice, déle vám vydrží.

 

Tip: Přehled samosběrů v celé republice najdete pohromadě na https://jahodalera.cz.

 

Jahodové dobroty

I přes všechny superlativy mají jahody nevýhodu – rychle se kazí a je zapotřebí zkonzumovat je co nejdříve. Aby vám vydržely déle a nezplesnivěly, vykoupejte je v roztoku octa a vody v poměru přibližně 1:10. Osušte a dejte do lednice. Nebojte, odér octa vyprchá… Jahody jsou chutné i samotné, ale dají se zpracovat na mnoho způsobů. Pustit se můžete do výroby marmelády (recepty s fotkami zde), anebo zamrazit celé plody (předtím je omyjte a nechte dobře oschnout), jahodovou dřeň či z nich připravit nanuk. Upéct z nich můžete výborné koláče, dezerty, ale překvapivě chutnají i ve slané variantě – zabalené v carpacciu… Vyzkoušejte naše jahodové recepty!

Tip: Chcete-li si pochutnat na rychlé dobrotě, namačkejte jahody do jogurtu, anebo do tvarohu – vyzkoušejte například poctivé jogurty a tvarohy z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete přisladit trochou medu nebo sirupem.

 

Jahody 4x jinak a pořád tak výborné! Recepty k článku…. (celý recept se objeví po kliknutí na jeho název!)

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia, foto: La Formaggeria Gran Moravia a Pixabay.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy