REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chytrá vejce pomohou se štítnou žlázou i imunitou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedostatečný příjem jódu a selenu může mít vliv na rozvoj zdravotních obtíží. Jód je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy, dlouhodobý nedostatek selenu má za následek mimo jiné i oslabení kardiovaskulárního systému. Každý z nás by se měl ujistit, že má ve stravě obou těchto látek dostatek. Jedním z řešení je obohacení jídelníčku o speciální IQejce se zvýšeným obsahem jódu i selenu.


Proč přijímat jód a selen společně

„Příjem jódu není závislý na přijmu selenu a naopak. Lze je přijímat i odděleně. Výhodné je to ale proto, že oba jsou v běžné stravě obsaženy nedostatečně a zároveň patří mezi velmi důležité mikronutritieny nezbytné pro funkci řady enzymatických systémů v buňkách našeho těla. Pro správnou funkci štítné žlázy je například přísun jódu a selenu stěžejní,“ vysvětluje alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.

Doplňujte jód a selen chytře a přirozeně

Obě látky můžete doplňovat najednou a pro váš běžný jídelníček pravděpodobně velmi přirozeně, když zapojíte do svého stravování speciální vejce obohacená o obě tyto látky. Vyššího obsahu těchto látek je dosaženo díky speciálnímu stravovacímu režimu slepic, kterým je v rámci potravy podávána mořská řasa. Ta je na jód i selen velmi bohatá.

 

Jód pro správný vývoj plodu a funkční štítnou žlázu

Jód je nezbytný nejen pro správný vývoj lidského organismu, ale je také obsažený v hormonech štítné žlázy, jejichž funkce je zásadní po celý náš život. „Při nedostatku jódu se rozvíjí endemická struma, s příznaky nedostatečné činnosti štítné žlázy. V těhotenství dochází k opoždění vývoje plodu a jeho mentálních funkcí, v pozdějším věku je to potom větší únavnost, zimomřivost, rychlejší přibývání na váze nebo horší vyprazdňování stolice,“ upozorňuje na rizika nedostatečného příjmu jódu MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve FN Praha Motol.

Od problémů se štítnou žlázou, které může zapříčinit nízká hladina jódu, se odvíjejí i další problémy jako únava, vypadávání vlasů, suchá kůže či špatné trávení. U žen navíc snížená hladina jódu zvyšuje riziko onemocnění rakoviny prsu a dělohy. „Nezanedbatelný vliv má jód i na funkce imunitního systému, například v boji proti bakteriím,“ dodává alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.

 

Selen jako součást dobré imunity

Selen je v našem těle důležitý nejen pro správné vstřebávání jódu. Jeho nedostatek sám o sobě s sebou přináší případné zdravotní komplikace, kterým se lze jeho včasným doplněním vyhnout. Nízká hladina selenu bývá spojovaná se špatnou funkcí jater, žaludku, střev, štítné žlázy a zhoršenou imunitou. Dlouhotrvající nízký stav selenu nepříznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu i cévních onemocnění. V případě selenu ale určitě neplatí, že čím více, tím lépe. Jeho denně přijímané množství držte v doporučeném rozmezí 60–200 mikrogramů.

 

TIP – Dostatek jódu i selenu přirozeně bez polykání pilulek

Získat dostatečnou dávku jódu a selenu bývá v našich podmínkách obtížné. Ne každý jí dostatek ryb či mořských řas, aby si zajistil vhodnou denní dávku obou minerálů. Selen a jód jsou v IQejcích ve vyváženém množství, a díky tomu, že jsou vejce běžnou součástí české kuchyně, si jejich konzumací může každý dostatek obou prvků jednoduše doplnit. IQejce jsou plná jódu a selenu, protože slepicím, které je snáší, je v rámci krmení podávána mořská řasa. Díky obohaceným vejcím můžete doplnit tyto minerály přírodní cestou, a ne ve formě pilulek či tabletek. Cena: 59,90 Kč/8 kusů

 

Zdroj: www.IQejce.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy