Anglický horký bochánek je moučník, jehož příprava se váže k velikonocům. Byl totiž jediný, který se mohl jíst o velikonočním půstu. Typický pro něj je velký kříž z cukru nebo cukrové polevy, který je umístěn na každém bochánku.
Ingredience:
3 hrnky | mouky |
1 hrnek | mléka |
1/2 hrnku | cukru |
1/2 hrnku | másla nebo tuku na pečení |
1/4 hrnku | vlažné vody |
1/4 hrnku | rozinek |
2 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
1 lžíce | drcené směsi hřebíčku, skořice a nového koření |
1 ks | kostky čerstvého droždí |
1 ks | vejce |
špetka soli |
Postup:
1. Vlažnou vodu nalijeme do menší nádoby, přidáme rozdrobené čerstvé kvasnice a necháme vzejít kvásek
2. V hrnci rozehřejeme mléko s cukrem a máslem (tukem), když se vše spojí, necháme směs zchladnout
3. Do směsi pak zašleháme vejce, vzešlý kvásek, směs koření, rozinky spařené horkou vodou a prosátou mouku se solí
4. Vypracujeme těsto a přikryté necháme na teplém místě vykynout přikryté vlhkou utěrkou, až se nám objem zdvojnásobení, což trvá zhruba 1 hodinu
5. Z vykynutého těsta vypracujeme, na pomoučeném vále, jednotlivé bochánky o velikosti naší koblihy, vyskládáme je na vymazaný plech (případně vyložený pečicím papírem), nožem (můžeme použít i jiný nástroj) vytvoříme na vršku každého bochánku křížek a necháme kynout ještě asi půl hodiny
6. Nakonec povrch bochánků potřeme mlékem a pečeme při 190 °C cca 15-20 minut dozlatova
7. Upečené a mírně vychladlé bochánky zdobíme moučkovým cukrem, který sypeme do vykynutých zářezů (na zdobení křížů můžeme použít i cukrovou polevu) a pak moučník ihned, ještě teplý, servírujeme.
1 hrnek je 0,25 l