REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční řecký chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řecká varianta našeho mazance.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
125 gmásla
75 gcukru
50 grozinek
7 gsušeného droždí
1 ksvejce
1 ksbílku
1 ksbalíčku vanilkového cukru
250 mlmléka
1 lžícenastrouhané citronové kůry
1 lžičkadrceného anýzu
1 lžičkasoli
Na dohotovení:
2 lžícesezamu na posypání
2 lžícemléka
1 ksžloutku
3 ksnatvrdo uvařených vajec

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme droždí, cukr, sůl, vanilkový cukr, drcený anýz, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, rozinky a promícháme, pak přidáme vlažné mléko ve kterém jsme rozšlehali vejce i bílek, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vše důkladně zpracujeme na tužší těsto
2. Těsto necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, poté ho znovu zlehka propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme pramen dlouhý asi 30 cm, nejdříve spleteme do copu 3 prameny, pak stočíme 2 prameny, které položíme na spletený cop a necháme ještě asi 20 minut kynout
3. Po nakynutí potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem, povrch posypeme sezamovými semínky, do středu copu vmáčkneme uvařená vejce, která můžeme obarvit v barvě na vajíčka
4. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova (asi 45 minut), po upečení necháme vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy