Řecká varianta našeho mazance.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
125 g | másla |
75 g | cukru |
50 g | rozinek |
7 g | sušeného droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | bílku |
1 ks | balíčku vanilkového cukru |
250 ml | mléka |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
1 lžička | drceného anýzu |
1 lžička | soli |
Na dohotovení: | |
2 lžíce | sezamu na posypání |
2 lžíce | mléka |
1 ks | žloutku |
3 ks | natvrdo uvařených vajec |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme droždí, cukr, sůl, vanilkový cukr, drcený anýz, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, rozinky a promícháme, pak přidáme vlažné mléko ve kterém jsme rozšlehali vejce i bílek, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vše důkladně zpracujeme na tužší těsto
2. Těsto necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, poté ho znovu zlehka propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme pramen dlouhý asi 30 cm, nejdříve spleteme do copu 3 prameny, pak stočíme 2 prameny, které položíme na spletený cop a necháme ještě asi 20 minut kynout
3. Po nakynutí potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem, povrch posypeme sezamovými semínky, do středu copu vmáčkneme uvařená vejce, která můžeme obarvit v barvě na vajíčka
4. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova (asi 45 minut), po upečení necháme vychladnout.