REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vision gliko – řecké želé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto želé vzniká při výrobě tradičního řeckého nápoje Vissinada. Pokud se nepoužije na přípravu sirupu, pak se podává jako dezert, nebo využívá podobně stejně jako klasická zavařenina, na ochucení moučníků a pod.


Ingredience:
1 kgpískového cukru
1 kgzralých višní
1 lžičkacitronové šťávy
300 mlvody
Ostatní:
velký hrnec, odpeckovač a skleničky na džem

Postup:

1. Část odpeckovaných višní dáme do hrnce, zasypeme je cukrem, pak dáme opět vrstvu višní, opět cukr … postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny višně, necháme 3 hodiny stát
2. Do hrnce nalijeme 300 ml pitné vody, vše přivedeme k varu, přitom sbíráme pěnu, která se na povrchu vytvoří, mícháme a na mírném zdroji tepla necháme probublávat tak dlouho, dokud sirup nezhoustne
3. Před vypnutím zdroje tepla přidáme citronovou šťávu, necháme dobře vychladnout
4. V této fázi jsem získali tzv. vision gliko, tedy řecké želé, které se tradičně pojídá jako dezert, lze uskladnit ve skleničkách na zavařeniny a využívat jako zavařeninu, nebo z něj připravit tradiční nápoj vissinadu.

Doporučení:

Vissinadu získáme, pokud toto želé rozředíme s vodou v poměru 5:1. Podáváme s ledem!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy