REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Torta Pasqualina – Slaný velikonoční dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský velikonoční pokrm. Jde o slaný dezert vhodný jako předkrm.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
200 mlvody
5 lžicolivového oleje
1 lžičkasoli
Na náplň:
500 gmraženého listového špenátu
500 griccoty (italský sýr)
100 gstrouhaného parmazánu
6 ksvajec
majoránka
pepř
sůl

Postup:

1. Moku promíchanou se solí zalijeme vodou a olivovým olejem, zpracujeme v těsto, které hněteme nejméně 10 minut
2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 stejné bochánky, ty necháme 30 minut odpočívat pod navlhčenou hadrovou utěrkou
3. Špenát necháme povolit, rozmražený ještě vymačkáme a nesekáme nadrobno, promícháme ho s riccotou a parmazánem, dochutíme solí, pepřem a majoránkou
4. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím zapékací misku pokladenou pečícím papírem, těsto musí lehce přesahovat okraje nádoby, plát pomažeme olivovým olejem nejlépe pomocí mašlovačky
5. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první, ten už nemažeme olejem
6. Špenátovou směs přendáme do misky, povrch uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků, do každého opatrně vyklepneme jedno vejce
7. Na špenát s listy položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem, okraje těsta spojíme, vršek na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára
8. Pasqualinu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 45-50 minut.

Doporučení:

Těsto lze použít i listové. Náplň lze připravit i z mangoldu, rukoly, čerstvého špenátu, stačí je lehce spařit horkou vodou, nebo orestovat na pánvi na oleji a cibulce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy