Tradiční italský velikonoční pokrm. Jde o slaný dezert vhodný jako předkrm.
Ingredience:
Na těsto: | |
400 g | hladké mouky |
200 ml | vody |
5 lžic | olivového oleje |
1 lžička | soli |
Na náplň: | |
500 g | mraženého listového špenátu |
500 g | riccoty (italský sýr) |
100 g | strouhaného parmazánu |
6 ks | vajec |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Moku promíchanou se solí zalijeme vodou a olivovým olejem, zpracujeme v těsto, které hněteme nejméně 10 minut
2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 stejné bochánky, ty necháme 30 minut odpočívat pod navlhčenou hadrovou utěrkou
3. Špenát necháme povolit, rozmražený ještě vymačkáme a nesekáme nadrobno, promícháme ho s riccotou a parmazánem, dochutíme solí, pepřem a majoránkou
4. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím zapékací misku pokladenou pečícím papírem, těsto musí lehce přesahovat okraje nádoby, plát pomažeme olivovým olejem nejlépe pomocí mašlovačky
5. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první, ten už nemažeme olejem
6. Špenátovou směs přendáme do misky, povrch uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků, do každého opatrně vyklepneme jedno vejce
7. Na špenát s listy položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem, okraje těsta spojíme, vršek na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára
8. Pasqualinu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 45-50 minut.
Těsto lze použít i listové. Náplň lze připravit i z mangoldu, rukoly, čerstvého špenátu, stačí je lehce spařit horkou vodou, nebo orestovat na pánvi na oleji a cibulce.