REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí pastiera

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský velikonoční dezert. Vzdáleně připomíná rýžový nákyp zapečený v lineckém těstě.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gcukru krystal
125 gmásla
1 sáčekkypřícího prášku
1 ksvejce
Na náplň:
250 gcukru krystal
250 grýže (nejlépe Arborio)
250 gricotty
1 sáčekvanilkového cukru
2 lžičkycitronového aroma
4 ksvejce
1 kscitronu
kandované koktejlové třešně
strouhanka
olivový olej
Ostatní:
mouka na vál, forma na dort
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a kypřícím práškem, pak do ní zapracujeme povolené máslo (těsto by mělo být tužší, než například těsto linecké), dáme do lednice vychladit
2. Připravíme náplň; rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, pak ji smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, dochutíme šťávou a kůrou z citrónu a citronovým aroma, přimícháme nasekané koktejlové třešně, vznikne tekutější hmota, což je v pořádku
3. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou,
4. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme dobře vychlazené těsto na plát silný 0,5 cm
5. Vyválené těsto přendáme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny a to až po okraj
6. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta pěkně ohneme a lehce přitlačíme do náplně
7. Ze zbylého těsta vyválíme válečky, kterými vytvoříme na povrchu dezertu mřížku
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180−
200 °C tak 45 minut pěkně dozlatova
9. Upečený koláč necháme zchladnout nejlépe na mřížce a podáváme odleželý, klidně až druhý den, hojně posypaný moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy