REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí pastiera

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský velikonoční dezert. Vzdáleně připomíná rýžový nákyp zapečený v lineckém těstě.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gcukru krystal
125 gmásla
1 sáčekkypřícího prášku
1 ksvejce
Na náplň:
250 gcukru krystal
250 grýže (nejlépe Arborio)
250 gricotty
1 sáčekvanilkového cukru
2 lžičkycitronového aroma
4 ksvejce
1 kscitronu
kandované koktejlové třešně
strouhanka
olivový olej
Ostatní:
mouka na vál, forma na dort
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a kypřícím práškem, pak do ní zapracujeme povolené máslo (těsto by mělo být tužší, než například těsto linecké), dáme do lednice vychladit
2. Připravíme náplň; rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, pak ji smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, dochutíme šťávou a kůrou z citrónu a citronovým aroma, přimícháme nasekané koktejlové třešně, vznikne tekutější hmota, což je v pořádku
3. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou,
4. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme dobře vychlazené těsto na plát silný 0,5 cm
5. Vyválené těsto přendáme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny a to až po okraj
6. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta pěkně ohneme a lehce přitlačíme do náplně
7. Ze zbylého těsta vyválíme válečky, kterými vytvoříme na povrchu dezertu mřížku
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180−
200 °C tak 45 minut pěkně dozlatova
9. Upečený koláč necháme zchladnout nejlépe na mřížce a podáváme odleželý, klidně až druhý den, hojně posypaný moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy