REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí pastiera

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský velikonoční dezert. Vzdáleně připomíná rýžový nákyp zapečený v lineckém těstě.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gcukru krystal
125 gmásla
1 sáčekkypřícího prášku
1 ksvejce
Na náplň:
250 gcukru krystal
250 grýže (nejlépe Arborio)
250 gricotty
1 sáčekvanilkového cukru
2 lžičkycitronového aroma
4 ksvejce
1 kscitronu
kandované koktejlové třešně
strouhanka
olivový olej
Ostatní:
mouka na vál, forma na dort
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a kypřícím práškem, pak do ní zapracujeme povolené máslo (těsto by mělo být tužší, než například těsto linecké), dáme do lednice vychladit
2. Připravíme náplň; rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, pak ji smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, dochutíme šťávou a kůrou z citrónu a citronovým aroma, přimícháme nasekané koktejlové třešně, vznikne tekutější hmota, což je v pořádku
3. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou,
4. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme dobře vychlazené těsto na plát silný 0,5 cm
5. Vyválené těsto přendáme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny a to až po okraj
6. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta pěkně ohneme a lehce přitlačíme do náplně
7. Ze zbylého těsta vyválíme válečky, kterými vytvoříme na povrchu dezertu mřížku
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180−
200 °C tak 45 minut pěkně dozlatova
9. Upečený koláč necháme zchladnout nejlépe na mřížce a podáváme odleželý, klidně až druhý den, hojně posypaný moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Veggie revoluce je tady. Přidejte se k ní i vy!

Žijeme zdravěji, o tom, co jíme, přemýšlíme a jídlo jako takové se pro mnohé dokonce stalo koníčkem a zábavou. A poptávka po vegetariánských produktech rok od roku roste. Důvodem je především rostoucí obliba zdravého životního stylu nebo snaha navyšovat příjem rostlinných proteinů na úkor proteinů živočišných.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy