REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co nevíte o česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Měsíc červenec je doba, kdy se sklízí česnek. Česnek patří mezi nejstarší rostliny využívané v kuchyni, ale i k prevenci zdravotního stavu a léčení lidského organismu vůbec. Česnek je rovněž kulturní rostlinou již od starověku. Česnek setý – Allium sativum pochází ze střední Asie, konkrétně z území Kyrgystánu, kde se v hornaté a z části pouštní oblasti planý česnek setý vyskytuje dodnes. K prvnímu záznamu o použití česneku v kuchyni došlo zhruba před 4500 lety, kdy si jeden z babylonských králů objednal 6 metrických centů pro královskou kuchyni. Zpočátku se česnek využíval v kuchyni k ochucování jídel, záhy se však přišlo na to, že zabraňuje otravám a zanícení otevřených ran. Později se zjistilo, že má blahodárný vliv na některé vyrážky způsobené plísněmi, pomáhá při žaludečních potíží u jedněch lidí, zatímco naopak u druhých je vyvolává. Lidé pak odpradávna věřili, že česnek ochraňuje před různými kouzly, uhranutím, upírům a proto nosili hlavičky česneku u sebe i přes jeho silné aroma.


Ale česnek naši předkové využívali i jinak. Například si česnekem vymazávali boty, aby zabránili plísňovým onemocněním nohou. Staří Egypťané zanechávali na obyčejných hrobech hliněný model česneku. Věřilo se, že česnek dodává mimořádnou sílu. Faraón Cheops vydal 1600 talentů stříbra za česnek a cibuli pro dělníky, kteří stavěli Velkou pyramidu. Kromě toho, že se česnek podával mužům v Egyptě při stavbě pyramid, kde je čekal mimořádný výkon, využívali česnek i staří Římané. Při dlouhých pěších přesunech římských vojsk se podával česnek a vojáci ho chrupali i před bojem.

 

 

Velký římský učenec Plinius uvádí přes 60 nemocí a zranění, kdy je možno s dobrým výsledkem česnek použít. Patřilo sem třeba hadí uštknutí, léčba hemeroidů, vředy, astma, spalničky i obyčejná rýma. Indičtí lékaři v 5. století používali česnek pro zlepšení hlasu, léčbu hlasivek, tvrdili, že také zvyšuje intelekt a postřeh. Peršané už byli na vyšší úrovni, spojovali jeho účinky s krevním oběhem a věřili, že má vliv na krevní řečiště a povzbuzuje krevní oběh.

Číňané zase sahali po česneku, když se chtěli uklidnit a v příjemně dřímotě snít. Kdykoli se v Evropě objevila cholera nebo mor, lidé věřili, že je česnek ochrání a zvýšili jeho spotřebu. Je známo, že dokonce v roce 1973 se v Neapoli objevily případy cholery, dožadovali se Italové zvýšeného přísunu česneku. To však není jediný případ užití česneku ve větším měřítku v novější době. V obou světových válkách sahali lékaři v obtížných podmínkách, kdy neměli dostatek jiných, moderních prostředků, po česnekové šťávě, aby zabránili otravě krve a gangréně. Byl to racionální přístup, česneková šťáva hubí bakterie během 3 minut. Schopnost hubit bakterie pomocí česnekové šťávy je však asi stonásobně menší, než to dokáže penicilín a jiná antibiotika.

Česnek lidstvu prokázal mnohokrát dobré služby. Některé národy si dodnes bez něho nedovedou představit lidové léčitelství. Shrneme-li jeho léčebné účinky tak česnek snižuje krevní tlak, působí proti arterioskleróze, brání vývoji a množení mikrobů ve střevech a tím ochraňuje lidský organismus před infekcemi. Česnek prospívá při vysokém krevním tlaku a vápenatění tepen, příznivě působí na dýchání, trávení vylučování moči. Snižuje škodlivý vliv nikotinu. Někteří autoři uvádějí, že se uplatňuje i v prevenci proti rakovině.

Při léčbě se česnek používá čerstvý, zpracovaný jako lihový extrakt, olejový výtažek, čistá česneková šťáva, česnekový prášek často v kombinaci s jinými rostlinami.

Někteří lidé však česnek nesnášejí, způsobuje jim potíže, někdy až podráždění žlučníku. Těžší jídla ve spojení s česnekem, ale i topinky na tuku mohou způsobit potíže. Česnek a přepálený tuk nejdou dohromady. Také míchaná vajíčka a česnek nejsou spolu kamarádi. Často pomáhá, když člověk s podobnými potížemi vypije čaj používaný při žaludečních poruchách, před požitím pokrmu, ve kterém je česnek.

Čerstvý česnek, právě sklizený, má největší sílu. Vyzkoušejte některý z našich receptů.

 

Recepty s česnekem, na česnek:

 

Články k tématu:

 

Text: D. M., foto: D.M., ReceptyOnLine.cz, Pixabay

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Rybí vývar v kostkách

Na Slovensku i v Maďarsku jsou oblíbené rybí polévky, například kultovní rybí maďarské hálazslé, perkelty, guláše atd. Firma Masox, či například firma Knorr nebo Maggi zareagovaly a v prodeji je zde rybí vývary v kostce, které pokrmy skvěle dochutí a nemusí se přitom pracně a dlouze vařit rybí vývar…

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.