REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uskladnění česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je několik variant uskladnění česneku. Především ho však musíme nechat důkladně vyschnout nejlépe v průvanu. Pak vám vydrží dlouho.


Jak skladovat česnekK usušení česneku svážeme k sobě 5-10 kusů celých palic česneku i s natí, ty zavěsíme na suchém a chladném místě do průvanu. Tak budete mít jistotu, že nezplesniví. Ideální je stodola, půda, veranda domu … necháme důkladně proschnout.

Další zpacování česneku:

A) Česnek přes zimu skladujeme v nádobě z PVC s uzaviratelným poklopem na suchém a vzdušném místě.

B) Česnek rezebereme a zbavíme nečistot a slupek, které nám půjdou lehce odstranit. Jednotlivé oddělené stroužky vložíme do hrnce s teplou vodou a necháme odstát  zhruba 1 hodinu. Pak stroužky zbavíme zbytků obalů. Po očistění dáme stroužky rozložené na větší ploše zmrazit. Zamrazený česnek uchováváme v mikrotenovém sáčku v mrazáku.

C) Celé usušené palice česneku zbavíme natí, uřízneme je 2-3 cm nad samotnou palicí. Jednotlivé palice pak vyskládáme do obalů od vajíček a poskládáme do větší bedýnky s otvory (například od ovoce), takto, na chladném místě, ve sklepě vydrží až do jara. Jednou za čas paličky přeskládáme a zkontrolujeme, zde některá nezačala hnít nebo plesnivět.

D) Česnak můžeme skladovat i usušený, pomletý; česnek nakrájíme na tenké plátky, plátky vyskládáme na podložku s oky, aby se i zespodu dostal vzduch. Takto ho necháme sušit 2-4 dny (česnek uschne rychleji v zimě, když ho můžeme sušit na tělese radiátoru). Po usušení plátky umeleme v mixéru, pak hmotu přesijeme, zbytek znovu umixujeme. Můžeme použít i mlýnek na kávu! Takto zpracovaný vydrží až 2 roky.

E) Naše babičky česnek skladovaly na sítech s vrstvou hrubšího písku (zrna musela být větší, jak oka, aby nepropadla). Na suchý písek v temném a studeném sklepě se položily dobře usušené palice česneku bez natí, česnek takto uskladněný vydržel až do pozdního jara.

Další informace o česneku najdete v naší encyklopedii zeleniny: Česnek

Recepty na naložený česnek:

Česnek ve vinném octě Česnek v oleji Česnek naložený s citronem

Česnek nakládaný v soli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy