REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uskladnění česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je několik variant uskladnění česneku. Především ho však musíme nechat důkladně vyschnout nejlépe v průvanu. Pak vám vydrží dlouho.


Jak skladovat česnekK usušení česneku svážeme k sobě 5-10 kusů celých palic česneku i s natí, ty zavěsíme na suchém a chladném místě do průvanu. Tak budete mít jistotu, že nezplesniví. Ideální je stodola, půda, veranda domu … necháme důkladně proschnout.

Další zpacování česneku:

A) Česnek přes zimu skladujeme v nádobě z PVC s uzaviratelným poklopem na suchém a vzdušném místě.

B) Česnek rezebereme a zbavíme nečistot a slupek, které nám půjdou lehce odstranit. Jednotlivé oddělené stroužky vložíme do hrnce s teplou vodou a necháme odstát  zhruba 1 hodinu. Pak stroužky zbavíme zbytků obalů. Po očistění dáme stroužky rozložené na větší ploše zmrazit. Zamrazený česnek uchováváme v mikrotenovém sáčku v mrazáku.

C) Celé usušené palice česneku zbavíme natí, uřízneme je 2-3 cm nad samotnou palicí. Jednotlivé palice pak vyskládáme do obalů od vajíček a poskládáme do větší bedýnky s otvory (například od ovoce), takto, na chladném místě, ve sklepě vydrží až do jara. Jednou za čas paličky přeskládáme a zkontrolujeme, zde některá nezačala hnít nebo plesnivět.

D) Česnak můžeme skladovat i usušený, pomletý; česnek nakrájíme na tenké plátky, plátky vyskládáme na podložku s oky, aby se i zespodu dostal vzduch. Takto ho necháme sušit 2-4 dny (česnek uschne rychleji v zimě, když ho můžeme sušit na tělese radiátoru). Po usušení plátky umeleme v mixéru, pak hmotu přesijeme, zbytek znovu umixujeme. Můžeme použít i mlýnek na kávu! Takto zpracovaný vydrží až 2 roky.

E) Naše babičky česnek skladovaly na sítech s vrstvou hrubšího písku (zrna musela být větší, jak oka, aby nepropadla). Na suchý písek v temném a studeném sklepě se položily dobře usušené palice česneku bez natí, česnek takto uskladněný vydržel až do pozdního jara.

Další informace o česneku najdete v naší encyklopedii zeleniny: Česnek

Recepty na naložený česnek:

Česnek ve vinném octě Česnek v oleji Česnek naložený s citronem

Česnek nakládaný v soli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy