REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České c. k. koření s bohatou historií

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koření je nedílnou a nezaměnitelnou součástí každé kuchyně. Nejen že má své místo na talíři jisté, ale oplývá také bohatou a výjimečnou historií. Ve středověku se koření používalo jako platidlo nebo ceněné věno. Koření bylo také důvodem vzniku britské Východoindické společnosti i celého britského impéria a jeho obchodníků, kteří učinili z Londýna na celá dvě století největší trh s kořením na světě. Možná (ne)překvapí, že i „české“ koření má poměrně dlouhou tradici. Historie značky J. C. Horn sahá až do konce 19. století, kdy toto koření začalo zásobovat rakouské mocnářství. Od té doby se mnoho změnilo, například právě uvedený design obalů zdůrazňující tradici a léty prověřenou kvalitu.


Traduje se, že příběh značky J. C. Horn se začal psát v roce 1870 v obilném mlýně v Dolní Chřibské nedaleko Varnsdorfu. V něm si obchodník se smíšeným zbožím z Dolní Chřibské Josef Horn st. nechával pro své zákazníky u dolnochřibského mlynáře příležitostně semlít některé druhy koření, s nimiž – kromě jiného zboží – obchodoval. O čtrnáct let později ve mlýně jeho syn Josef Horn s dalším dolnochřibským rodákem Eduardem Klemtem založili firmu Josef Horn & Co., která zde po roce začala místo obilí mlít koření a rozesílat jej na trhy do celé habsburské monarchie. V roce 1907 se mlýn na koření rozšířil o novou patrovou budovu skladiště, jejíž okna byla podle vzpomínek pamětníků osazena tabulkami z modrého skla, aby zde uskladněné koření při manipulaci nebylo vystaveno přímému slunečnímu svitu a uchovalo si své unikátní vlastnosti.

 

Mlýn na koření v Dolní chřibské spolu s rodinnými domy majitelů firmy a její značkou na počátku 20. století.

 

Rok před první světovou válkou se v Hornově mlýně mlely a balily prakticky všechny běžně prodávané druhy koření, včetně vzácného šafránu. Pepře, nejžádanějšího a nejvzácnějšího koření za vlády Alexandra Velikého, prošlo mlýnem přes 500 tun za rok. V roce 1942 se provoz továrny rozšířil o objekt bývalé dolnochřibské textilky, z níž se stal další sklad koření.

Během války se spolumajiteli veřejně obchodní společnosti stali dva noví společníci. V roce 1945 se však mlýn, jakožto německý majetek, stal státním a v následujícím roce byl Josef Horn i se svými německými společníky odsunut do Německa, kde se dožil úctyhodných 97 let.

Zkraje šedesátých let sílu vodního kola, které dosud mlýn na koření pohánělo, nahradil elektrický motor. V roce 1973 se mlýn stal součástí podniku Balírny obchodu Praha a jeho závodu ve Varnsdorfu, kde se v té době pražily a balily arašídy. O sedm let později mletí koření v chřibském mlýně ustalo a bylo přestěhováno do nově zřízeného provozu, bývalé textilky Richter ve Varnsdorfu. V provozu mlýna v Chřibské se od té doby koření už jen balilo.

Po revoluci závod ve Varnsdorfu koupila společnost Emarko, která zahájila rozvoj a modernizaci výroby. V 90. letech si společnost Emarko zaregistrovala také značku J. C. Horn, jejíž měsíční výroba dosahovala přibližně 200 tun koření a kořenicích směsí. V polovině 90. let se vedení firmy rozhodlo zahájit výrobu rýže a luštěnin, a pro tyto účely ve Varnsdorfu koupilo provoz bývalé keramičky. Kvůli rozšíření výroby o rok později koupila firmu Bask v Roudnici nad Labem, a tak se počet zaměstnanců postupně zvýšil z několika desítek na téměř 500. Firma Emarko se stala jednou z největších v regionu a také v oboru. V roce 1997 Emarko přijala nabídku společnosti Vitana, respektive jejího norského vlastníka Rieber & Son, na odkoupení.

Tímto se koření J. C. Horn stává nejstarší značkou portfolia Vitany. Společnost postupně reaguje na potřebu přizpůsobit obaly současným požadavkům spotřebitelů a dává historickým obalům nový atraktivní design, který zdůrazňuje tradici a kvalitu koření J. C. Horn.

 

Původní vodní kolo pohánělo mlýn na koření až do roku 1960.

 

Historie J. C. Horn v číslech

  • 1713 První zmínka o mlýnu na obilí v Dolní Chřibské, v němž později začal příběh značky J. C. Horn.
  • 1870 Traduje se, že Josef Horn starší, obchodník se smíšeným zbožím z Dolní Chřibské, si pro své zákazníky u dolnochřibského mlynáře začíná zadávat příležitostné mletí některých druhů koření, s nimiž, kromě jiného zboží, obchoduje.
  • 1884 Josef Horn a Eduard Klemt zakládají firmu Josef Horn & Co.
  • 1907 Mlýn na koření se rozšiřuje o novou patrovou budovu skladiště.
  • 1913 V Hornově mlýně již pracuje asi 40 zaměstnanců.
  • 1942 Provoz firmy se ve Chřibské rozšiřuje o nově zakoupený objekt bývalé textilky, z níž se stává další sklad.
  • 1945 Mlýn se stává státním majetkem.
  • 1946 Josef Horn je spolu se svými německými společníky i dalšími obyvateli kraje odsunut do Německa.
  • 1961 Mlýnské vodní kolo nahradil elektrický motor.
  • 1973 Mlýn se stal součástí podniku Balírny obchodu Praha.
  • 1980 V Chřibském mlýně se přestalo mlít koření a přestěhovalo se do nově zřízeného provozu, bývalé textilky Richter. V provozu mlýna ve Chřibské zůstalo pouze balení koření.
  • 1993 Závod státního podniku Balírny obchodu Praha ve Varnsdorfu kupuje společnost Emarko a zahajuje rozvoj a modernizaci výroby.
  • 90. léta Emarko registruje značku J. C. Horn. Výroba měsíčně dosahuje okolo 200 tun koření a kořenicích směsí.
  • 1995 Vedení firmy rozhoduje o zahájení výroby rýže a luštěnin. Pro tyto účely kupuje ve Varnsdorfu provoz bývalé keramičky.
  • 1996 Emarko kupuje firmu Bask v Roudnici nad Labem. Počet zaměstnanců se postupně zvyšuje z několika desítek na téměř 500. Emarko se stává jednou z největších v regionu a také v oboru.
  • 1997 Firma Emarko přijímá nabídku norské společnosti Rieber & Son (vlastník Vitany) na odkoupení. Konec balení koření v Chřibské.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy