REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České c. k. koření s bohatou historií

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koření je nedílnou a nezaměnitelnou součástí každé kuchyně. Nejen že má své místo na talíři jisté, ale oplývá také bohatou a výjimečnou historií. Ve středověku se koření používalo jako platidlo nebo ceněné věno. Koření bylo také důvodem vzniku britské Východoindické společnosti i celého britského impéria a jeho obchodníků, kteří učinili z Londýna na celá dvě století největší trh s kořením na světě. Možná (ne)překvapí, že i „české“ koření má poměrně dlouhou tradici. Historie značky J. C. Horn sahá až do konce 19. století, kdy toto koření začalo zásobovat rakouské mocnářství. Od té doby se mnoho změnilo, například právě uvedený design obalů zdůrazňující tradici a léty prověřenou kvalitu.


Traduje se, že příběh značky J. C. Horn se začal psát v roce 1870 v obilném mlýně v Dolní Chřibské nedaleko Varnsdorfu. V něm si obchodník se smíšeným zbožím z Dolní Chřibské Josef Horn st. nechával pro své zákazníky u dolnochřibského mlynáře příležitostně semlít některé druhy koření, s nimiž – kromě jiného zboží – obchodoval. O čtrnáct let později ve mlýně jeho syn Josef Horn s dalším dolnochřibským rodákem Eduardem Klemtem založili firmu Josef Horn & Co., která zde po roce začala místo obilí mlít koření a rozesílat jej na trhy do celé habsburské monarchie. V roce 1907 se mlýn na koření rozšířil o novou patrovou budovu skladiště, jejíž okna byla podle vzpomínek pamětníků osazena tabulkami z modrého skla, aby zde uskladněné koření při manipulaci nebylo vystaveno přímému slunečnímu svitu a uchovalo si své unikátní vlastnosti.

 

Mlýn na koření v Dolní chřibské spolu s rodinnými domy majitelů firmy a její značkou na počátku 20. století.

 

Rok před první světovou válkou se v Hornově mlýně mlely a balily prakticky všechny běžně prodávané druhy koření, včetně vzácného šafránu. Pepře, nejžádanějšího a nejvzácnějšího koření za vlády Alexandra Velikého, prošlo mlýnem přes 500 tun za rok. V roce 1942 se provoz továrny rozšířil o objekt bývalé dolnochřibské textilky, z níž se stal další sklad koření.

Během války se spolumajiteli veřejně obchodní společnosti stali dva noví společníci. V roce 1945 se však mlýn, jakožto německý majetek, stal státním a v následujícím roce byl Josef Horn i se svými německými společníky odsunut do Německa, kde se dožil úctyhodných 97 let.

Zkraje šedesátých let sílu vodního kola, které dosud mlýn na koření pohánělo, nahradil elektrický motor. V roce 1973 se mlýn stal součástí podniku Balírny obchodu Praha a jeho závodu ve Varnsdorfu, kde se v té době pražily a balily arašídy. O sedm let později mletí koření v chřibském mlýně ustalo a bylo přestěhováno do nově zřízeného provozu, bývalé textilky Richter ve Varnsdorfu. V provozu mlýna v Chřibské se od té doby koření už jen balilo.

Po revoluci závod ve Varnsdorfu koupila společnost Emarko, která zahájila rozvoj a modernizaci výroby. V 90. letech si společnost Emarko zaregistrovala také značku J. C. Horn, jejíž měsíční výroba dosahovala přibližně 200 tun koření a kořenicích směsí. V polovině 90. let se vedení firmy rozhodlo zahájit výrobu rýže a luštěnin, a pro tyto účely ve Varnsdorfu koupilo provoz bývalé keramičky. Kvůli rozšíření výroby o rok později koupila firmu Bask v Roudnici nad Labem, a tak se počet zaměstnanců postupně zvýšil z několika desítek na téměř 500. Firma Emarko se stala jednou z největších v regionu a také v oboru. V roce 1997 Emarko přijala nabídku společnosti Vitana, respektive jejího norského vlastníka Rieber & Son, na odkoupení.

Tímto se koření J. C. Horn stává nejstarší značkou portfolia Vitany. Společnost postupně reaguje na potřebu přizpůsobit obaly současným požadavkům spotřebitelů a dává historickým obalům nový atraktivní design, který zdůrazňuje tradici a kvalitu koření J. C. Horn.

 

Původní vodní kolo pohánělo mlýn na koření až do roku 1960.

 

Historie J. C. Horn v číslech

  • 1713 První zmínka o mlýnu na obilí v Dolní Chřibské, v němž později začal příběh značky J. C. Horn.
  • 1870 Traduje se, že Josef Horn starší, obchodník se smíšeným zbožím z Dolní Chřibské, si pro své zákazníky u dolnochřibského mlynáře začíná zadávat příležitostné mletí některých druhů koření, s nimiž, kromě jiného zboží, obchoduje.
  • 1884 Josef Horn a Eduard Klemt zakládají firmu Josef Horn & Co.
  • 1907 Mlýn na koření se rozšiřuje o novou patrovou budovu skladiště.
  • 1913 V Hornově mlýně již pracuje asi 40 zaměstnanců.
  • 1942 Provoz firmy se ve Chřibské rozšiřuje o nově zakoupený objekt bývalé textilky, z níž se stává další sklad.
  • 1945 Mlýn se stává státním majetkem.
  • 1946 Josef Horn je spolu se svými německými společníky i dalšími obyvateli kraje odsunut do Německa.
  • 1961 Mlýnské vodní kolo nahradil elektrický motor.
  • 1973 Mlýn se stal součástí podniku Balírny obchodu Praha.
  • 1980 V Chřibském mlýně se přestalo mlít koření a přestěhovalo se do nově zřízeného provozu, bývalé textilky Richter. V provozu mlýna ve Chřibské zůstalo pouze balení koření.
  • 1993 Závod státního podniku Balírny obchodu Praha ve Varnsdorfu kupuje společnost Emarko a zahajuje rozvoj a modernizaci výroby.
  • 90. léta Emarko registruje značku J. C. Horn. Výroba měsíčně dosahuje okolo 200 tun koření a kořenicích směsí.
  • 1995 Vedení firmy rozhoduje o zahájení výroby rýže a luštěnin. Pro tyto účely kupuje ve Varnsdorfu provoz bývalé keramičky.
  • 1996 Emarko kupuje firmu Bask v Roudnici nad Labem. Počet zaměstnanců se postupně zvyšuje z několika desítek na téměř 500. Emarko se stává jednou z největších v regionu a také v oboru.
  • 1997 Firma Emarko přijímá nabídku norské společnosti Rieber & Son (vlastník Vitany) na odkoupení. Konec balení koření v Chřibské.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy