REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fairtradový čokoládovo-banánový chlebíček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na cca 30 centimetrovou formu na biskupský chlebíček.


Ingredience:
Na těsto:
175 gfairtradové mléčné čokolády, jemně nasekané
150 gvlašských ořechů, jemně nasekaných
130 gsušenek, jemně nasekaných v elektrickém robotu
100 gmásla nakrájeného na kousky
100 g fairtradového hnědého cukru
4 ksfairtradové banány podélně rozkrojené a přepůlené
4 ksvejce
1 lžičkaprášku do pečiva
špetka soli
Na karamel:
60 gfairtradového hnědého cukru
20 gmásla nakrájeného na kousky

Postup:

1. Nasypte cukr do formy vyložené pečícím papírem. Nechte karamelizovat cca 10 minut v dolní části trouby předehřáté na 220°C, dokud cukr nezesvětlá. Cukr sledujte, aby se vám nepřipálil. Vyndejte z trouby a na cukr rozložte kousky másla.
2. V míse šlehejte máslo, přidejte cukr a sůl. Postupně vmíchejte všechna vejce a pokračujte ve šlehání, dokud není směs světlá. Pak přidejte mléko.
3. Smíchejte čokoládu, ořechy, sušenky a prášek do pečiva. Vmíchejte do máslové směsi.
4. Podélně rozkrojené a přepůlené banány rozložte těsně vedle sebe na dno formy. Pak vlijte do formy těsto.
5. Pečte cca hodinu ve střední části trouby předehřáté na 180°C. Formu vyndejte z trouby, vlažný chlebíček vyklopte a nechte na mřížce vychladnout.

Doporučení:

Polovinu mléčné čokolády můžete nahradit hořkou.

Poznámka:

Autor receptu: Betty Bossi (upraveno)Foto: Lukáš SilnýSouvisející článek s vysvětlením pojmu fair trade: Odvrácená strana čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy