Brambory upečené v troubě spolu s další zeleninou; paprikami, rajčaty, cuketou apod, ochucené kořením a bylinkami.
Ingredience:
500 g | brambor |
2-3 ks | barevné masité papirky |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | větší červené a bílé cibule |
1 ks | menší lilek (cuketa, patizon ...) |
snítky tymiánu a petrželky | |
olivový olej | |
majoránka | |
rozmarýn | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájené na plátky nebo měsíčky uvaříme do poloměkka, necháme je důkladně okapat a oschnout
2. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, stroužky česneku rozpůlíme
3. Vše dáme do olivovým olejem vymazaného pekáče, posypeme bylinkami a kořením, osolíme, promícháme, zakápneme olejem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C
4. Pečeme tak dlouho, až brambory zezlátnou a zelenina bude pěkně měkká.
Jako další ingredienci do takto upečených brambor můžeme přidat například cherry rajčátka, žampiony, lesní houby …
Poznámka:Pokud použijeme lilek, nakrájíme ho na plátky a necháme 30 minut luhovat v osolené vodě, pak omytý dále zpracujeme, zbavíme ho tak hořkosti. Někdo plátky lilku jen posypem solí a po 30 minutách opláchne, i tak to jde.