Smažené vdolky z kynutého těsta servírované potřené medem a posypané mletým mákem smíchaným s cukrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
1 kg | hladké mouky |
250 g | sladké smetany |
30 g | droždí |
1/2 lžičky | krupicového cukru |
3 ks | vajec |
špetka soli | |
olej na smažení | |
Na dohotovení: | |
1 hrst | mletého máku a moučkového cukru na posypání |
tekutý med na potření |
Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou mouku a vytvoříme mělký důlek, do něho nalijeme trochu vlažné smetany, přidáme špetku soli, krupicový cukr, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vykynout
2. Jakmile vznikne kvásek dolijeme zbývající smetanu, přidáme rozklepnutá vejce pokojové teploty a vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout
3. Pak lžící vykrajujeme kousky těsta, rukou z nich vytvoříme bochánky o průměru asi 5 cm a výšce 3 cm a smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, po vyjmutí necháme na ubrousku okapat přebytečný tuk
4. Po vychladnutí je potřeme medem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Můžeme také vdolky navrchu ozdobit kopečkem šlehaného tvarohu.