REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččiny šumavské vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažené vdolky z kynutého těsta servírované potřené medem a posypané mletým mákem smíchaným s cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
1 kghladké mouky
250 gsladké smetany
30 gdroždí
1/2 lžičkykrupicového cukru
3 ksvajec
špetka soli
olej na smažení
Na dohotovení:
1 hrstmletého máku a moučkového cukru na posypání
tekutý med na potření

Postup:

1. Do mísy prosejeme hladkou mouku a vytvoříme mělký důlek, do něho nalijeme trochu vlažné smetany, přidáme špetku soli, krupicový cukr, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vykynout
2. Jakmile vznikne kvásek dolijeme zbývající smetanu, přidáme rozklepnutá vejce pokojové teploty a vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout
3. Pak lžící vykrajujeme kousky těsta, rukou z nich vytvoříme bochánky o průměru asi 5 cm a výšce 3 cm a smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, po vyjmutí necháme na ubrousku okapat přebytečný tuk
4. Po vychladnutí je potřeme medem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Doporučení:

Můžeme také vdolky navrchu ozdobit kopečkem šlehaného tvarohu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy