Pro milovníky staročeské kuchyně a sladkých dobrot tu máme recept smažené vdolky z kynutého těsta servírované nejlépe ještě teplé, potřete borůvkami a zakysanou smetanou.
Ingredience:
Suroviny (4 porce): | |
225 g | hladké mouky |
210 g | polohrubé mouky |
70 g | cukru krupice |
30 g | másla |
10 g | droždí |
1 ks | vejce |
120 ml | mléka |
1 lžička | citronové kůry |
špetka soli | |
olej na smažení (nebo ještě lépe sádlo!) | |
Na dohotovení: | |
200 g | zakysané smetany |
150 ml | borůvkového vína |
4 lžíce | lesních borůvek |
1 lžíce | třtinového cukru |
cukr moučka na posypání |
Postup:
- Z vlažného mléka, lžíce cukru a droždí nechte vzejít kvásek.
- V míse pak smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzešlý kvásek. Vařečkou uhněťte řidší těsto a nechte kynout na teplém místě 30-45 minut.
- Mezitím si v kastrůlku přiveďte k varu borůvkové víno s cukrem a borůvkami. Tekutinu nechte vypařit, trvá to cca 15 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte lžící na 6 kusů a vytvarujte oválky, tenké cca 1,5 cm.
- Ve vysokém hrnci si rozpalte olej a smažte vdolky 4 minuty z každé strany, do zlatohnědé barvy.
- Hotové vdolky (ještě teplé) potřete borůvkami a zakysanou smetanou.
Recept k článku: Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto
Zdroj: www.rybizak.cz