REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.


Vaření s vínem není zdaleka taková věda, jak se může zdát. Hodit se vám bude jako přísada do marinády, na podlití masa, nebo třeba na přípravu domácí zmrzliny nebo míchaného koktejlu. Můžete jím zakápnout také domácí marmeládu, která rázem získá ten správný říz. Možností je nespočet a záleží jen na vás, kterou proměníte v nečekaně lahodnou večeři, nápoj nebo dezert.

Víno funguje jako dochucovadlo během vaření či na závěr před podáváním, ale je to i zajímavá přísada. Zvýrazňuje chuť pokrmu, propůjčuje mu jedinečné aroma, ale v případě, že se nezredukuje, tak dodává i procenta alkoholu,“ říká Petr Čerňanský, ředitel české značky ovocných vín Rybízák.

 

Jak je to s alkoholem

Pokud jste v oblasti vaření s vínem nováčkem, možná jste se někdy pozastavili nad tím, do jaké míry se do jídla promítne obsah alkoholu. Víno se během vaření odpařuje a tím pádem, se v něm snižuje také obsah alkoholu. Pokud ho necháte dostatečně dlouho vařit, nemusíte se obávat, že byste po skvělém obědě nadýchali.

„Pokud chcete alkohol z vína odpařit záměrně, stačí ho nechat probublat na pánvi. Teplota varu alkoholu je totiž pouhých 78,3 °C. Tak se z vína všechen alkohol odpaří, a to včetně většiny vody,“ říká Petr Čerňanský. Víno po odpaření alkoholu a vody zhoustne, a stane se z něj skvělý základ do omáček na steaky či zeleninu.

 

Jak vybrat správné víno

Obecně se při výběru můžete řídit pravidly, které se vážou k párování chuti vína s běžnými surovinami. „Červené víno se hodí k hovězímu masu a zvěřině nebo do omáček, kterým chceme dát hezký rudý odstín jako je třeba boloňské ragú. Využijete ho také na dezerty s čokoládovým základem. Bílé a růžové víno použijte nejlépe na ovocné zákusky, saláty, bílé maso (kuřecí a králík) a vhodné je i k mořským plodům,“ doporučuje Petr Čerňanský z Rybízáku. Až budete mít dovařeno, k jídlu si můžete dát sklenku toho stejného vína, s nímž jste kouzlili v kuchyni. Díky tomu se vám nebudou chutě zbytečně mísit a můžete si užít sjednocený chuťový zážitek.

 

Recepty k článku (podroboné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 

 

Poznámka redakce:

Rybízák je česká značka ovocných vín, kterou Petr Čerňanský založil v roce 2016 ve Frýdku-Místku. Ovoce na vína odebírá primárně od českých, případně slovenských pěstitelů a výroba probíhá na Moravě. Snahou je eliminovat chemické přísady a dosáhnout co nejdůvěrnější chuti ovoce. Mezi nejoblíbenější produkty patří Rybízák, Maliňák, Hrušňák, limitovaný svařák Teplouš či nealkoholické víno Hrozňáček.

Zdroj: www.rybizak.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků