REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinařské stezky ve středních Čechách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vinařské stezky se v České republice těší poměrně velké oblibě. Vyhledávaným cílem jsou pak hlavně díky možnosti propojení turistiky s krajinou posetou vinicemi a možností cestou rozumně ochutnávat. Většina se jich pravda nachází na jižní Moravě, ale také Čechy mají svoje vyhlášené vinařské lokality. Hned dvě zajímavé tematické stezky pak můžete navštívit ve středních Čechách. Absolvovat se dají na kole i pěšky a řadí se mezi nenáročné, takže jsou vhodné jak pro sportovce, tak pro rekreační výlety. Dobré víno a zajímavé zastávky s vinařstvím a vinohradnictvím spojené jsou pak samozřejmostí.


Vinařské Čechy se dělí na Mělnickou a Litoměřickou vinařskou podoblast. Ta Mělnická se zvětší části nachází ve středních Čechách a jejími hlavními centry jsou města historicky s vínem spjatá – Mělník a Kutná Hora. A právě v nich a jejich okolí hledejte i tyto dvě vinné stezky.  

 

Kutnohorská vinná stezka

Tou vůbec první svého druhu na území Čech je Kutnohorská vinařská stezka, která je primárně navržena jako značená naučná vinařská cyklotrasa. Dlouhá je necelých 6 km, takže se pohodlně dá ujít i pěšky a propojuje historické jádro Kutné Hory se sedmihektarovým vinohradem pod kopcem Sukov. Trasa začíná na kutnohorském Palackého náměstí a vede do vinice pod kopcem Sukov na severním okraji města. Cestou vinohrady se pak otevírá nádherný výhled na město Kutná Hora a dovede vás postupně zpět do centra města.

Vinařství má na Kutnohorsku sice staletou tradici, nejstarší záznam o něm je v Kosmově kronice z roku 1101, novodobá obnova vinic pod Sukovem ale začala až v roce 1977.Na jeho středně těžkých, kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený a Svatovavřinecké. Zašlou slávu zdejšího vinařství se snaží vzkřísit společnost Vinné sklepy Kutná Hora, jejichž celý provoz je certifikován značkou BIO a jako jediné vinařství v České republice i na Slovensku je držitelem prestižní biodynamické certifikace DEMETER. Vína můžete ochutnat v krásných prostorách barokního kláštera sv. Voršily, kde má společnost své sídlo a kde zároveň také končí stezka. Další vinařství v Kutné Hořejsou třeba Víno Hanuš, vinařství Žáček nebo vinařství Kocián.

 

Na kole kolem Mělníka

Druhá stezka, která nese název Polabská, již kombinuje Mělnickou a Litoměřickou vinařskou podoblast. Oba tyto vinařské regiony lze spojit při cyklovýletu do jediného putování se začátkem v Mělníku a koncem ve Velkých Žernosekách kousek za Litoměřicemi. Polabská stezka samotná je určena hlavně cyklistům, na své si ale přijdou i ti, kteří by se chtěli jen projít.

Mělník je hlavním městem českého vinařství a poděkovat za to můžeme zejména Karlu IV. Podívat se zde můžete do Regionálního muzea s vinařskou expozicí a degustačním místem, na mělnickém zámku navštívit historické vinné sklepy, nebo zajít do některého z vinařství, např. Mělnické vinařství Kraus, které založil prof. Ing. Vilém Kraus CSc., nestor vinařství v České republice. Dále pak třeba vinařství Bettina Lobkowicz, Vondrák, Chateau Mělník, Školní statek Mělník, Vinařské středisko ČZU a mnohé další. Z jedinečné vyhlídky před zámkem lze vidět za jasného počasí Říp, Prahu i velký kus Českého středohoří. A hned pod vámi se přitom rozkládají legendární Vinice sv. Ludmily, jejíž krásu oceníte hlavně při pohledu od soutoku Labe a Vltavy. Samotná cyklostezka pod Mělníkem vede až na pár výjimek po rovině podél břehu Labe. Je velmi pohodlná, vyasfaltovaná, proto jde o ideální výlet i pro sváteční cyklisty nebo rodiny s dětmi.

Další zastávky, již ale mimo území středních Čech, mohou být významná česká vinařská města Roudnice nad Labem nebo Litoměřice a cesta podél řeky vás pak zavede až do vinařské obce Velké Žernoseky. Tato trasa, v celkové délce asi 55 km, na které se můžete seznámit s historií i současností českého vinařství, je výjimečně jednosměrná a netvoří tak ucelený okruh. Zpátky do Mělníka se však můžete z žernoseckého nebo litoměřického nádraží dostat snadno a rychle vlakem.

 

Více o vinařských stezkách a cyklostezkách naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy