Víno funguje jako dochucovadlo během vaření či na závěr před podáváním, ale je to i zajímavá přísada. Zvýrazňuje chuť pokrmu, propůjčuje mu jedinečné aroma, ale v případě, že se nezredukuje, tak dodává i procenta alkoholu.
Ingredience:
Suroviny (4 porce): | |
750 g | divočiny (ideálně kančí nebo srnčí) |
100 g | anglické slaniny |
400 ml | červeného (malinového) vína |
250 ml | vývaru na podlití |
3 ks | cibule |
3 ks | bobkové listy |
2 ks | krajíce chleba |
2 ks | snítky rozmarýnu |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
2 lžíce | švestkových povidel |
1 lžička | nového koření |
1 lžička | mletého pepře |
1/2 lžičky | citronové kůry |
1/2 lžičky | jalovce |
sůl podle chuti |
Postup:
- Cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak i slaninu.
- Na másle opečte cibuli, přidejte slaninu a na kostky nakrájené maso. Maso opečte ze všech stran.
- Podlijte malinovém vínem a vývarem. Pak přidejte rajský protlak, bylinky, koření, citronovou kůru a vše nechte vařit do změknutí.
Čas na skleničku vína! - Jakmile je maso téměř měkké, přidejte rozdrobený chleba a nechte ho v omáčce rozvařit.
- Guláš dochuťte solí, povidly a vařte do úplného změknutí.
- A teď to nejdůležitější – s nandáním vydržte až do druhého dne. Guláš chutná na druhý den vždy lépe, když se všechny chutě spojí.
V tlakovém hrnci to trvá 35 minut, v troubě dalších 40 minut, na zdroji tepla v klasickém hrnci pak až 2 hodiny.
Poznámka:Recept k článku: Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto
Zdroj: www.rybizak.cz