Guláš z kančního plecka, krku, či masa ze žeber, zvěřinového vývaru, maďarské klobásky, sušených hub, paprik a dalších surovin, připravený dle osvědčeného receptu inspirovaného maďarskou kuchyní.
Ingredience:
500-600 g | dančího masa (plecko, krk, maso ze žeber) |
50 g | slaniny |
30 g | sušených hub |
1 l | zvěřinového vývaru |
5 cl | rumu |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 ks | maďarská klobása |
1 ks | červená paprika |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | dijonské hořčice |
tvrdý chléb na zahuštění | |
bobkový list | |
majoránka | |
jalovec | |
tymián | |
sádlo | |
křen | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, promícháme s utřeným česnekem, tymiánem, 2 listy bobkového listu a 6 kuličkami jalovce, pokapeme rumem, přes noc necháme rozležet
- Druhý den na sádle rozpustíme slaninu, osmahneme cibuli, přidáme maso, osolíme, okmínujeme, osmahneme ze všech stran
- Podlijeme vývarem, přidáme protlak, hořčici, pod pokličkou dusíme do měkka
- Když je maso měkké, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, předem namočené houby, proužky papriky, podusíme ještě 5 minut
- Na závěr guláš dochutíme majoránkou, pepřem, zahustíme tvrdým chlebem.
Podáváme například s karlovarským knedlíkem a guláš posypeme strouhaným křenem.