Májovky (čirůvka májovka) jsou pro svoji nezaměnitelnou, příjemnou vůni skvělé také v kombinaci se zvěřinou. Připravte si guláš podle tohoto lety ověřeného receptu, určitě vám bude chutnat.
Ingredience:
500 g | dančího plecka |
250 g | čerstvých (mražených) májovek |
3 dl | vývaru z kostí |
2 ks | cibule |
1 ks | červená paprika |
1 ks | bobkový list |
4 ks | kuličky jalovce |
2 lžíce | rajského protlaku |
2 lžíce | tvrdého strouhaného chleba |
1 lžička | sladké mleté papriky |
černý mletý pepř | |
kmín celý | |
tymián | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Plecko nakrájíme na menší kostky, cibuli na kostičky.
- Rozehřejeme v hrnci olej, zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa, zaprášíme červenou paprikou, osolíme, okmínujeme, orestujeme maso ze všech stran.
- Podlijeme vývarem z kostí, přidáme divoké koření (jalovec, bobkový list, tymián), rajský protlak, pod pokličkou dusíme, na mírném plameni, tak 45 – 60 minut, občas promícháme.
- Přidáme nakrájené májovky na plátky, menší jen přepůlíme, dusíme ještě 20 minut, potom přidáme proužky červené papriky, dusíme, až paprika změkne.
- Na závěr guláš zahustíme tvrdým chlebem, dochutíme solí a pepřem, necháme chvíli povařit.
- Podáváme s chlebem, knedlíkem, těstovinami.
Na podzim můžeme použít čirůvku fialovou, nebo čirůvku dvoubarvou, které mají podobnou chuť, ale jsou méně aromatické.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek