Na cibuli a paprice podušené dančí maso, nejlépe bok, hrudí či krk, servírované například s karlovarskými knedlíky.
Ingredience:
750 g | dančího masa (bok, hrudí, krk) |
250 g | cibule |
100 g | slaniny |
30 g | sušených hřibů |
5 cl | rumu |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky jalovce |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
hladká mouka | |
majoránka | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Dančí nakrájíme na větší kostky, promneme s utřeným česnekem, přidáme jalovec, nové koření, bobkový list, zakápneme rumem a necháme nejlépe 24 hodin marinovat
- V hrnci rozpustíme sádlo, necháme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme
- Z dančího masa odstraníme divoké koření, vložíme na cibulku, osolíme, okmínujeme, zprudka opečeme ze všech stran, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou, dusíme na mírném plameni 45 minut, nebo tak dlouho, až maso změkne
- Když maso změkne, přidáme předem namočené houby, ochutíme majoránkou, pepřem, dusíme dalších 10 minut
- Nakonec guláš zaprášíme hladkou moukou, krátce provaříme
- Hotový guláš ozdobíme kroužky cibule, petrželkou a podáváme například s karlovarským knedlíkem.