I dančí guláš se dá připravit na více způsobů. Guláš uvařený podle tohoto receptu u mě osobně vede a to nemám moc rád, když je použité víno při přípravě nějakého pokrmu.
Ingredience:
1 kg | prorostlejší maso z daňka (krk, maso ze žeber ...) |
300 g | cibule |
200 g | slaniny |
80-100 g | rajského protlaku |
300 ml | červeného vína |
100 ml | brandy |
5 lžic | sádla |
4 lžíce | rybízové marmelády |
2 lžíce | mleté sladké papriky |
1 lžíce | uzené papriky |
1 lžíce | sušeného tymiánu |
1 lžička | drceného kmínu |
8 ks | podrcených kuliček nového koření |
8 ks | podrcených kuliček černého pepře |
6 ks | kuliček jalovce |
4 ks | bobkové listy |
4 ks | stroužky česneku |
voda nebo vývar | |
sůl |
Postup:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostky, orestujeme ji dozlatova ve větším hrnci se silnější stěnou i dnem, pak ještě chvíli opékáme, až mírně zhnědne, občas ji zamícháme
- K cibuli přidáme na drobné kostičky pokrájenou slaninu a větší kostky dančího masa, maso necháme zatáhnout
- Přidáme obě papriky, zamícháme, pak rajský protlak, vše zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek a kmín, krátce dále restujeme, aby se koření rozvonělo, do základu na guláš nakonec přilijeme brandy a víno, alkohol necháme odvařit
- V této fázi do guláše přidáme ostatní koření, osolíme, zalijeme vodou nebo vývarem, dáme tolik, aby bylo maso úplně potopené
- Dusíme doměkka, což bude trvat nejméně 2 hodiny, asi po 90 minutách do guláše zamícháme marmeládu, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem.
Foto: Naďa Indruchová