REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dančí guláš na červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I dančí guláš se dá připravit na více způsobů. Guláš uvařený podle tohoto receptu u mě osobně vede a to nemám moc rád, když je použité víno při přípravě nějakého pokrmu.


Ingredience:
1 kgprorostlejší maso z daňka (krk, maso ze žeber ...)
300 gcibule
200 gslaniny
80-100 grajského protlaku
300 mlčerveného vína
100 mlbrandy
5 lžicsádla
4 lžícerybízové marmelády
2 lžícemleté sladké papriky
1 lžíceuzené papriky
1 lžícesušeného tymiánu
1 lžičkadrceného kmínu
8 kspodrcených kuliček nového koření
8 kspodrcených kuliček černého pepře
6 kskuliček jalovce
4 ksbobkové listy
4 ksstroužky česneku
voda nebo vývar
sůl

Postup:
  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostky, orestujeme ji dozlatova ve větším hrnci se silnější stěnou i dnem, pak ještě chvíli opékáme, až mírně zhnědne, občas ji zamícháme
  2. K cibuli přidáme na drobné kostičky pokrájenou slaninu a větší kostky dančího masa, maso necháme zatáhnout
  3. Přidáme obě papriky, zamícháme, pak rajský protlak, vše zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek a kmín, krátce dále restujeme, aby se koření rozvonělo, do základu na guláš nakonec přilijeme brandy a víno, alkohol necháme odvařit
  4. V této fázi do guláše přidáme ostatní koření, osolíme, zalijeme vodou nebo vývarem, dáme tolik, aby bylo maso úplně potopené
  5. Dusíme doměkka, což bude trvat nejméně 2 hodiny, asi po 90 minutách do guláše zamícháme marmeládu, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy