REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme, pečeme, smažíme …

Jak špikujeme maso? Co jsou to fondue, víte jak na ně? Luštěniny v kuchyni, zavařování v mikrovlnné troubě … Příprava nákypů? Ano, i to najdete v této kapitole.

Bramborová kaše, rady a tipy

Rady a tipy na přípravu chutné kaše z brambor.

Fondue

Rady a tipy, jak si poradit při přípravě fondue.

Grilování

Co se dá grilovat – všechny druhy masa, vepřové, telecí, hovězí, zvěřina, a to jak jednotlivé porce tak třeba celá pečeně nebo kýta. Ideální ke grilování je drůbež… Ke grilování se hodí také zelenina a ovoce, zejména brambory, houby, rajčata, papriky, lilky, cukety, kukuřice, banány, jablka a hrušky.

Jak na špikování masa

Zajímavá vychytávka, která ze špikování masa udělá jednoduchou prácičku.

Jak vyklápíme bábovku

Jednoduchý trik, jak si poradit s bábovkou ve formě.

Jak zbavíme lilky nahořklé chuti

Lilek můžeme chvíli povařit v osolené vodě, nebo ho můžeme ve slané vodě jen máčet.

Knedle

Česká kuchyně zná řadu různých knedlíků a mnohé z nich jsou skutečně naší národní specialitou. Příprava všech druhů je dokonale popsána v kuchařských knihách a proto si zde uvedeme jen několik praktických rad. Knedlíky se nám při vaření nepřilepí ke dnu, když do nádoby vložíme talířek nebo dřevěnou destičku. Bramborové knedlíky budou kypřejší a bělejší přidáme-li do nich rohlík nakrájený na drobné kostičky. A dáme-li do vody, v níž knedlíky vaříme, špetku hladké mouky, knedlíky se nám určitě nerozvaří. A konečně poslední rada – přidáme-li do knedlíkového těsta na špičku nože jedlé sody, nebudou knedlíky tolik slizké.

Lůj v kuchyni

I když lůj dnes již moc v kuchyni nepoužíváme, jistě se hodí o něm něco praktického vědět.

Luštěniny v kuchyni

Jak si uvařit chutné pokrmy z luštěnin? Kterých chyb se vyvarovat při jejich přípravě? Přečtěte si tento článek!

Máme rádi bramboráky

Rydy a tipy vybrané z dopisů našich čtenářů a čtenářek. Zde najdete několik řádek od paní Maruš.

Moučníky, rady a tipy

Mistr vařečky pan Jaroslav Vašák radí pár triků vhodných při pečení močníků.

Nákypy, rady a tipy

Slané a sladké nákypy patří odedávna do klenotů české kuchyně.

Opékání jitrnic – jak zabránit jejich praskání

Jitrnice při pečení nebo opékání rády praskají!

Palačinky

Rady a tipy, jak si připravit chutné palačinky.

Příprava krupicové kaše

Krupicovou kaši jistě zvládně každá maminka a co tátové?

Připravujeme hranolky

Příprava bramborových hranolek v domácích podmínkách.

Rady na přípavu pokrmů v římském hrnci

Římský hrnec – Jsou to hliněné neglazované kastroly všech velikostí a tvarů. Ačkoli je znali už i staří Římané, upadly na dlouhá staletí v zapomenutí. Objevila je až moderní věda o výživě – to proto, že hliněný hrnec umožní zdravé dietní vaření, při kterém je tuk zcela nadbytečný. Potraviny se totiž dusí i pečou ve vlastní šťávě.

Rychle uvařené brambory

Malá, ale účinná vychytávka, pokud opravdu máte naspěch.

Řízky

Kuchařské vychytávky, jak na chutné řízky.

Smažení potravin

Smažení potravin vyžaduje nemalou pozornost, zručnost a péči. Aby se smažení zdařilo, musí být tuk rozpálený, ale ne přepálený, aby se pokrm nespálil a uvnitř nebyl syrový.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy