REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máme rádi bramboráky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rydy a tipy vybrané z dopisů našich čtenářů a čtenářek. Zde najdete několik řádek od paní Maruš.


Mimo jiné máme rádi bramboráky. Já je dělám jen malé jako volská oka. Musím jich dělat velké množství aby zůstaly i k večeři a aby se mohlo celé odpoledne chodit a po jednom je ujídat. Někdy ovšem neodhadnu množství, nebo není tak velký hlad a stejně zbudou. Když zůstanou do druhého dne, tak je rozložím na pekáč, na každý kousek dám kolečko měkkého salámu nejlépe šunkový, na to položím nějaké ovoce i kompotované. Nejlepší jsou broskve nebo meruňky, ale může být i jiné ovoce. Nahoru položím plátek tvrdého sýra. To celé dám na několik minut zapéct pod gril. Upozorňuji, že je to chuťovka které málo kdo odolá. Zapékané bramboráčky s ovocem se dají nabídnout i nenadálé návštěvě a vůbec nic se tím nepokazí. To však musí být hotové bramboráčky v mrazáku! Pak se musí bramboráčky nejdříve chvilku zapéci (rozmrazit) pod grilem, pak se položí salám, ovoce a sýr a znovu se zapečou.

To že dělám malé bramboráčky vlastně zavinila moje babička, která je dělala na velké litinové pánvi, které říkala TÁL. Vždy rozprostřela jednu lžíci těsta a vznikl malý bramboráček který měl krásně křupavý okraj. Já jako dospělá jsem je začala dělat stejně jen pánev byla obyčejná. Když jsem objevila pánev na volská oka, tak jsem zajásala a hned jsem si ji pořídila a od té doby mám smažení bramboráků jednodušší.

Autor: dopisovatelka paní Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy