REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Luštěniny v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak si uvařit chutné pokrmy z luštěnin? Kterých chyb se vyvarovat při jejich přípravě? Přečtěte si tento článek!


Luštěniny jsou mimořádně biologicky hodnotné a jsou vydatným zdrojem vápníku, fosforu, železa, lecitinu a vitaminů skupiny B. Nezanedbatelný je i obsah vlákniny. Mezi luštěniny patří hrách, sója, fazole a čočka.

Při vaření luštěnin vodu nezměkčujeme zažívací sodou. Sůl s tvrdou vodou podporuje přeměnu vápníku v nerozpustnou sloučeninu. Přídavkem sody zničíme vitamin C i vitamin B.

Luštěniny, především hrách a fazole, namáčíme přes noc do studené vody, kterou nesolíme. Dáme je do chladna, aby nezkysly.

Luštěniny dáváme vždy vařit do studené vody. Máme-li je předem namočené, zalijeme je vodou pouze tolik, aby byly zakryty.

Luštěniny vaříme přikryté a zvolna. U čočky se nám někdy na povrchu objeví tmavofialová pěna. Vodu slijeme, dolijeme čistou vodou a dovaříme doměkka. Luštěniny solíme vždy až po uvaření.

Luštěniny se nám nepřipálí, když do nádoby, ve které je vaříme, vložíme na dno talířek dnem nahoru.

Výživnou hodnotu luštěnin zvýšíme přidáním přiměřeného množství mléka nebo smetany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy