REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lůj v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když lůj dnes již moc v kuchyni nepoužíváme, jistě se hodí o něm něco praktického vědět.


Vyškvařený lůj je těžce stravitelný a brzy stydne. Proto se všechny polévky a pokrmy připravené na lojové jíšce musí podávat co nejteplejší nebo na teplých talířích. Lůj se používá kromě jíšky i do pečiva a na smažení, neboť se tak snadno nepřepaluje.

Lůj škvaříme tak, že jej nakrájíme na kostky, osolíme a nakonec přilijeme trochu mléka na zjemnění. Na 1 kg loje asi 1/4 l mléka. Tím získá jemnější chuť. Vyškvařený lůj přecedíme a uchováváme.

Lůj můžeme také škvařit současně s vodou i s mlékem. Ovšem vše spojíme, pokud je to ještě teplé. Takto připravený lůj se rovná vůní a chutí máslu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy