REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdy je ideální čas na vánoční cukroví? Jak napravit sražený máslový krém? Tipy, jak urychlit změknutí cukroví…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství a cukrářství hypermarketů Globus. Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí.


Kdy je ideální čas na vánoční cukroví?

Ideálním časem na přípravu cukroví je přelom listopadu a prosince, to už byste měli mít seznam, co budete chtít připravovat. Vždy začínejte s druhy, které se potřebují do vánočních svátků tzv. uležet. Jde především o perníčky, linecké cukroví, pracny nebo zázvorky. Pozor u lineckého cukroví, kolečka marmeládou potírejte zhruba týden před Vánoci! Druhý prosincový týden je ideální pro vanilkové rohlíčky, sněhové cukroví nebo marokánky. Těsně před Vánoci se vrhněte na vosí hnízda, pečení veškerého krémového cukroví a přípravu toho nepečeného, jako jsou třeba rumové kuličky.

 

 

Jak napravit sražený máslový krém?

Krém do vánočního cukroví je dobré připravovat těsně před Vánoci. Existuje mnoho druhů, sázkou na jistotu je ale základní máslový, který patří mezi nejoblíbenější. Aby se povedl, je dobré dodržovat pár základních pravidel:

  1. všechny ingredience musí mít stejnou – ideálně pokojovou – teplotu
  2. při šlehání vždy začínejte změklým máslem a moučkovým cukrem
  3. všechny další ingredience přidávejte postupně a po menších dávkách (např. polévkových lžících)

Když se nezadaří, a krém se přeci jen srazí, zkuste to napravit například takto:

  1. mísu s krémem vložte do vodní lázně a šlehejte, dokud nebude opět hladký (pozor ale na přehřátí)
  2. rozpusťte kousek másla, vlijte ho do krému a přešlehejte celou hmotu
  3. můžete si pomoci i čokoládou na vaření: tu na vodní lázni rozpusťte a postupně ji při šlehání přidávejte do krému

Máslové krémy je také dobré ochutit různými rumy, likéry, vanilkou, černou kávou, strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo například rozvarem z malin. Ten před vmícháním do krému musíte propasírovat, aby se zachytila drobná jadýrka a výsledný krém byl hladký. Máslový krém je natolik univerzální, že se příchutím a fantazii meze nekladou.

 

Tipy, jak urychlit změknutí cukroví

Všechno cukroví můžete ukládat do jedné krabice nebo stejného potravinového boxu, navzájem si ničím nevadí. Pokud ani těsně před Vánoci cukroví není změklé, můžete vyzkoušet několik triků.

Rozkrojte jablko na poloviny a vložte jej do boxu nebo krabice s cukrovím, bude pěkně vláčné. Ale pozor, jablko je potřeba pravidelně měnit. Změknutí cukroví může urychlit také vlhká utěrka. Cukroví uložte do papírové krabice a tu podložte vlhkou utěrkou. Cukroví do sebe vlhkost natáhne a postupně změkne. Další variantou je trouba. Nahřejte ji na 120 °C a vložte do ní hrnek s horkou vodou. Jakmile bude nahřátá, vložte do ní plech s cukrovím a nechte ho tam zhruba 15 minut.

 

Poznámka redakce:

Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí. Zákazníci tak mají jistotu, že pečivo z Globusu má skvělou chuť, je vždy čerstvé, poctivé a dlouho vydrží. Pekařství Globus nabízí téměř 100 pekárenských výrobků z mouky výhradně od českých mlynářů.

Více na www.globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy