REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdy je ideální čas na vánoční cukroví? Jak napravit sražený máslový krém? Tipy, jak urychlit změknutí cukroví…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství a cukrářství hypermarketů Globus. Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí.


Kdy je ideální čas na vánoční cukroví?

Ideálním časem na přípravu cukroví je přelom listopadu a prosince, to už byste měli mít seznam, co budete chtít připravovat. Vždy začínejte s druhy, které se potřebují do vánočních svátků tzv. uležet. Jde především o perníčky, linecké cukroví, pracny nebo zázvorky. Pozor u lineckého cukroví, kolečka marmeládou potírejte zhruba týden před Vánoci! Druhý prosincový týden je ideální pro vanilkové rohlíčky, sněhové cukroví nebo marokánky. Těsně před Vánoci se vrhněte na vosí hnízda, pečení veškerého krémového cukroví a přípravu toho nepečeného, jako jsou třeba rumové kuličky.

 

 

Jak napravit sražený máslový krém?

Krém do vánočního cukroví je dobré připravovat těsně před Vánoci. Existuje mnoho druhů, sázkou na jistotu je ale základní máslový, který patří mezi nejoblíbenější. Aby se povedl, je dobré dodržovat pár základních pravidel:

  1. všechny ingredience musí mít stejnou – ideálně pokojovou – teplotu
  2. při šlehání vždy začínejte změklým máslem a moučkovým cukrem
  3. všechny další ingredience přidávejte postupně a po menších dávkách (např. polévkových lžících)

Když se nezadaří, a krém se přeci jen srazí, zkuste to napravit například takto:

  1. mísu s krémem vložte do vodní lázně a šlehejte, dokud nebude opět hladký (pozor ale na přehřátí)
  2. rozpusťte kousek másla, vlijte ho do krému a přešlehejte celou hmotu
  3. můžete si pomoci i čokoládou na vaření: tu na vodní lázni rozpusťte a postupně ji při šlehání přidávejte do krému

Máslové krémy je také dobré ochutit různými rumy, likéry, vanilkou, černou kávou, strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo například rozvarem z malin. Ten před vmícháním do krému musíte propasírovat, aby se zachytila drobná jadýrka a výsledný krém byl hladký. Máslový krém je natolik univerzální, že se příchutím a fantazii meze nekladou.

 

Tipy, jak urychlit změknutí cukroví

Všechno cukroví můžete ukládat do jedné krabice nebo stejného potravinového boxu, navzájem si ničím nevadí. Pokud ani těsně před Vánoci cukroví není změklé, můžete vyzkoušet několik triků.

Rozkrojte jablko na poloviny a vložte jej do boxu nebo krabice s cukrovím, bude pěkně vláčné. Ale pozor, jablko je potřeba pravidelně měnit. Změknutí cukroví může urychlit také vlhká utěrka. Cukroví uložte do papírové krabice a tu podložte vlhkou utěrkou. Cukroví do sebe vlhkost natáhne a postupně změkne. Další variantou je trouba. Nahřejte ji na 120 °C a vložte do ní hrnek s horkou vodou. Jakmile bude nahřátá, vložte do ní plech s cukrovím a nechte ho tam zhruba 15 minut.

 

Poznámka redakce:

Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí. Zákazníci tak mají jistotu, že pečivo z Globusu má skvělou chuť, je vždy čerstvé, poctivé a dlouho vydrží. Pekařství Globus nabízí téměř 100 pekárenských výrobků z mouky výhradně od českých mlynářů.

Více na www.globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy