REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fondue

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy, jak si poradit při přípravě fondue.


Vhodné nádoby na fondue

Hrnec je vyrobený z keramiky, kameniny, litiny či nerezu. Musí být těžký, aby se v něm dobře udržovalo a rozvádělo teplo. Fondue zahřejte nebo rozpusťte na vařiči a teprve poté je umístěte na stůl nad lihový kahan. Pokud chcete dělat tradiční sýrové fondue, dejte přednost keramické nádobě či kotlíku, pro smažení masa v oleji zvolte litinový kotlík. Pokud se budete věnovat přípravě fondue ve vývaru, kupte si nádobu z nerezu.

Rady při přípravě

– Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek.
– Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý.
– Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká.
– Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval.
– Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citronové šťávy.
– Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu.
– Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody.
– Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček.
– Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Masové fondue

K přípravě tohoto pokrmu používáme speciální nádoby na masové fondue. Doprostřed jídelního stolu postavíme lihový vařič s nádobou naplněnou do poloviny horkým olejem, do kterého vložíme malý kousek chlebové kůrky, aby olej nestříkal. Hořčici, zeleninu a omáčky urovnáme do malých misek okolo vařiče. Každému stolovníkovi předložíme talířek s kousky nakrájeného, osoleného a opepřeného masa. Každý nabodne kousek na dlouhou vidličku, osmaží si maso v oleji, napíchne na druhou vidličku (první je velmi horká), namočí v hořčici nebo v omáčce nebo si nabodne kousek zeleniny a sní je.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy