REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fondue

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy, jak si poradit při přípravě fondue.


Vhodné nádoby na fondue

Hrnec je vyrobený z keramiky, kameniny, litiny či nerezu. Musí být těžký, aby se v něm dobře udržovalo a rozvádělo teplo. Fondue zahřejte nebo rozpusťte na vařiči a teprve poté je umístěte na stůl nad lihový kahan. Pokud chcete dělat tradiční sýrové fondue, dejte přednost keramické nádobě či kotlíku, pro smažení masa v oleji zvolte litinový kotlík. Pokud se budete věnovat přípravě fondue ve vývaru, kupte si nádobu z nerezu.

Rady při přípravě

– Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek.
– Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý.
– Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká.
– Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval.
– Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citronové šťávy.
– Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu.
– Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody.
– Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček.
– Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Masové fondue

K přípravě tohoto pokrmu používáme speciální nádoby na masové fondue. Doprostřed jídelního stolu postavíme lihový vařič s nádobou naplněnou do poloviny horkým olejem, do kterého vložíme malý kousek chlebové kůrky, aby olej nestříkal. Hořčici, zeleninu a omáčky urovnáme do malých misek okolo vařiče. Každému stolovníkovi předložíme talířek s kousky nakrájeného, osoleného a opepřeného masa. Každý nabodne kousek na dlouhou vidličku, osmaží si maso v oleji, napíchne na druhou vidličku (první je velmi horká), namočí v hořčici nebo v omáčce nebo si nabodne kousek zeleniny a sní je.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy