REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický kalendář

V našem kalendáři najdete všchny významné dny pro gurmány, či gurmety, ale i ostatní milovníky dobrého jídla a pití. Některé datumy se vám budou možná zdát zdánlivě špatně zařazené, že s jídlem či pitím nemají co dělat. Ae nemylte se! I když vás některý termín překvapí, po přečtení článku jistě pochopíte, proč byl zařazen do našeho gastro kalendáře. A co ještě v této kategorii najdete? Tak například termíny a povídání o gastronomických akcích pořádaných po celém Česku.

Podkategorie: Gastronomické akce 23

Kdo dneska slaví svátek? Školní mléko!

V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten připadá na poslední středu v září. Letos se bude slavit po devatenácté.

Svatováclavské slavnosti

Každoročně poslední sobotu v měsíci září se konají Svatováclavské slavnosti. Každým rokem se Svatováclavské slavnosti stávají tečkou za kulturními akcemi s letním sluncem ve znaku a startují podzimní společenskou sezónu, jejíž těžiště se přesouvá do tanečních, výstavních a divadelních sálů. Svatováclavské slavnosti se tak stávají příjemným zakončením léta.

Mezinárodní den čokolády

Čokoládová historie sahá do období před více než třemi tisíci lety. V té době kmeny Mayů a Aztéků objevily kakaové boby a začali z nich vyrábět hořký nápoj zvaný xocolātl („nápoj bohů“). Od té doby prošla čokoláda mnoha změnami až do své současné podoby. Dnes má čokoláda kromě své veliké oblíbenosti i významný den. Mezinárodní den čokolády připadl na 13. září a každý jej jistě rád pořádně oslaví. Jak jinak než skvělou čokoládou.

Vinobraní (většinou druhý týden v září)

Vinobraní, to jsou tradiční podzimní slavnosti vína. Zážitky si z těchto oslav odnášejí děti i dospělí. Dětská zábava v podobě různých atrakcí a stánků se sladkostmi, pro dospělé je lákadlem dobré víno a burčák. Pro většinu vinařů vinobraní zahajuje tu nejkrásnější část práce ve vinohradu – sběr hroznů, lisování, burčák – a práce skončí v listopadu, kdy většina vín projde prvními degustacemi a ochutnávkami.

Posvícení

Podle legendy slavil první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Každý rok v ten stejný den pak pořádal hostinu pro své přátele na počest vysvěcení chrámu.

Věděli jste, že září je již tradičně vyhlašováno měsícem biopotravin?

Měsíc září je letos již potřinácté Ministerstvem zemědělství České republiky vyhlášen měsícem biopotravin. Mottem letošního ročníku je „Bio září nejen v září“ a smyslem akce je představení lokálních výrobků a výrobců biopotravin, jejichž počet a nabídka se rok od roku zvyšuje.

Dožínky

Dožínky byli vždy slavností na ukončení žní, tedy sklizně obilí na polích. V dávné minulosti měly velký náboženský charakter, v mnoha zemích a to jak v Evropě, tak i na jiných kontinentech, ovšem v Česku byly v minulém století komunisty využívány také k politickým účelům. Dožínky vznikly již dávno v pohanských dobách, kdy naši předkové darovaly první a poslední snop bohům úrody. Také se rituálně zabíjel beránek, ale později byl tento zvyk úřady zakázán.

Mezinárodní den rumu

Svátek rumu je tu, na zdraví! Věděli jste, že tento alkoholický nápoj v sobě nese dlouhou a barvitou historii? Než se k nám dostal v podobě, ve které ho známe, prošel rukama pirátů, námořníků, ale i vojáků, kteří jej pili jako tišící prostředek. Dnes je rum oblíbenou přísadou do koktejlů, které jsou v horkých měsících ideální pro osvěžení. Celosvětově se vypije více než 1,4 bilionu litrů rumu ročně!

Porcinkule

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť konaná první srpnový víkend v některých českých městech, jejichž historie je spjatá s františkánským řádem.

Povolená doba prodeje burčáku

Mok má být zlatookrové barvy, nepříliš světlý ani tmavě hnědý. Při ochutnávání, kdy jej „poválíme” po jazyku a patře pocítíme typickou chuť i vůni (buket).

Srdce Čechů si dobyli želatinoví medvídci, vede jahodová příchuť

Věděli jste, že želatinové medvídky konzumují až dvě třetiny Čechů? Barevné želé s šesti ovocnými příchutěmi je oblíbenou cukrovinkou, na které si pochutnáváme už 95 let. Gumoví medvídci slaví 15. července svůj mezinárodní den a k jeho příležitosti proběhla anketa agentury NMS Market Research pro společnost HARIBO. Z odpovědí vyplývá, že preference příchutí medvídků se odlišují podle krajů i věku. Obecně však mají Češi jasno – jahodoví medvídci vedou.

Den otců (třetí neděle v červnu)

Ve světě se Den otců slaví už sto let! V Česku se zatím do kalendáře nedostal. My ho ovšem v redakci slavíme. Právě ke každému svátku patří dobré jídlo a pití, proto jsme i tento svátek zařadili do našeho gastronomického kalendáře.

Tip na akci: Pardubice přivítají český gurmánský festival

Česká kuchařská esa, netradiční gurmánské zážitky a ochutnávky exotických pokrmů z celého světa přivítají Pardubice na akci Beko Fresh Festival 2018. Tuňákové pochoutky ochutnají návštěvníci v kulinářských show a workshopech Rio Mare. Součástí akce bude také prvorepubliková gastronomie u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky a hlasování o nejlepší východočeskou restauraci. Gastronomický festival se uskuteční v areálu dostihového závodiště v Pardubicích o víkendu 16. a 17. června 2018.

28. května slaví celý svět Den hamburgerů

Češi mají nejradši Cheeseburger. Hamburger není jen houska s masem, je to fenomén, který změnil stravování lidstva. V Čechách jeho rozmach spojujeme zejména s příchodem McDonald´s, jehož první pobočka byla v otevřena v pražské Vodičkově ulici před pětadvaceti lety. Tou dobou již byly McDonald´s nejoblíbenější restaurace v USA a vznikal kultovní film Pulp Fiction, ze kterého se dozvěděl celý svět, že čtvrtlibráku se sýrem od McDonald´s (Quarter Pounder with cheese) říkají v Paříži Royale se sýrem (Royale with cheese).

Světový den koktejlů

Tento svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic. Právě jeho zásluhou si připomínáme toto pro barmany tak historické datum. První oslava dne koktejlů se uskutečnila 13. května roku 1999 v České republice, svátek má tedy kořeny přímo u nás!

Den matek

Tento pohyblivý svátek připadá vždy na druhou květnovou neděli. I když z gastronomického hlediska je zcela bezvýznamný, protože v tento den se spíše zvedají tržby obchodníkům díky zvýšenému prodeji cukrovinek, hlavně bonboniér a také kytiček, přesto se sluší ho v našem gastronomickém kalendáři uvést. Přeci každý máme nějakou mámu!

1.5. Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

Svátek vody

Tradice oslav vody najdeme již hluboko v dobách minulých. Jsou součástí Svátků Velikonočních.

Velikonoce

Teprve na Nikajském koncilu r. 325 bylo rozhodnuto, že Velikonoce mají připadnout na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti. Jejich datum tedy kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Nejpozdější Velikonoce byly 25. dubna v roce 1943, nejčasnější Velikonoce byly 22. března v roce 1818. První tabulky v českých zemích s výpočtem Velikonoc sestavil známý pražský hvězdář Jan Kepler.

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy