REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mezinárodní den Prosecca

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezinárodní den Prosecca připadá každý rok na 13.8. A co je vlastně prosecco? Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení – více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.


Podle tlaku v láhvi může být Prosecco buď šumivé (Spumante) nebo tzv. perlivé (Frizzante). Šumivé se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Prosecco, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno klasickým šroubovým uzávěrem.

 

 

Prosecco dále dělíme podle zbytkového cukru na Brut, Extra Dry a Dry.

Prosecco se z Itálie vyváží do všech koutů světa a jeho produkce v poslední době údajně překonává i svého francouzskéh šampaňské. Největším odbytištěm je prý Velká Británie, USA a také Německo. Ani v česku však nezůstává pozadu. Spotřeba u nás v posledních dvou letech stoupla více jak o 75  procent.

A proč Prosecco slaví takový úspěch? To je jednoduché, můžeme si ho totiž dopřát jen tak, samotné, například jako úžasný aperitiv před skvělou večeří, nebo po ní, stejně tak ho ale lze namíchat s dalšímu ingrediencemi jako součást skvělých míchaných koktejlů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Mezinárodní den Prosecca

Mezinárodní den Prosecca připadá každý rok na 13.8. A co je vlastně prosecco? Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení – více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ČERVEN 2021 – balíček plný novinek

Máme tu léto a s ním i další Brandnooz box pro, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Od líčka po oháňku: Průvodce hovězím masem

Hovězí maso je stálicí české kuchyně, a ačkoliv ve spotřebě trochu zaostává za drůbežím a vepřovým, objevuje se na talířích v nekonečných variacích. V posledních letech navíc zažívá velkou obrodu a stále více lidí si rádo i doma dopřeje dobrý steak nebo tatarský biftek. Seznamte se s hovězím masem trochu blíže a naučte se, jak v obchodě vybrat ten správný druh.

číst dále ...

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

číst dále ...

Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm

Léto se už sice přehouplo do druhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovních „grilovaček“. Dokonce si můžeme zasoutěžit o 1 z 9 zahradních plynových grilů. Stačí si koupit pouhé 3 potraviny se značkami kvality (Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ a „biolist“) a vyplnit pár informací na akademiekvality.cz. A co si můžeme ugrilovat? Např. papriky plněné balkánským sýrem, plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou, pstruha v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.

číst dále ...

Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly. Je skvělá na pečivo, pizzu i pro naše tělo

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy