Mezinárodní den Prosecca připadá každý rok na 13.8. A co je vlastně prosecco? Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení – více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.
Podle tlaku v láhvi může být Prosecco buď šumivé (Spumante) nebo tzv. perlivé (Frizzante). Šumivé se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Prosecco, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno klasickým šroubovým uzávěrem.
Prosecco dále dělíme podle zbytkového cukru na Brut, Extra Dry a Dry.
Prosecco se z Itálie vyváží do všech koutů světa a jeho produkce v poslední době údajně překonává i svého francouzskéh šampaňské. Největším odbytištěm je prý Velká Británie, USA a také Německo. Ani v česku však nezůstává pozadu. Spotřeba u nás v posledních dvou letech stoupla více jak o 75 procent.
A proč Prosecco slaví takový úspěch? To je jednoduché, můžeme si ho totiž dopřát jen tak, samotné, například jako úžasný aperitiv před skvělou večeří, nebo po ní, stejně tak ho ale lze namíchat s dalšímu ingrediencemi jako součást skvělých míchaných koktejlů.