REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mezinárodní den rumu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svátek rumu je tu, na zdraví! Věděli jste, že tento alkoholický nápoj v sobě nese dlouhou a barvitou historii? Než se k nám dostal v podobě, ve které ho známe, prošel rukama pirátů, námořníků, ale i vojáků, kteří jej pili jako tišící prostředek. Dnes je rum oblíbenou přísadou do koktejlů, které jsou v horkých měsících ideální pro osvěžení. Celosvětově se vypije více než 1,4 bilionu litrů rumu ročně!


Připijte si 16. srpna na Mezinárodní den rumu například s Captain Morgan Black Spiced a nechte se jím unést do dávných časů, kdy námořníci sváděli líté boje s piráty. Jeho základem je autentický karibský rum destilovaný z té nejkvalitnější Blackstrap melasy, který zraje v masivních pálených dubových sudech s příměsí koření. V aroma lze rozeznat skořici, hřebíček a vanilku, chuti pak vévodí karamel a hřejivé koření.

 

 

Název „rum” je považován za zkratku anglického slova „rumbellion”, což znamená „velký ruch”. Při jeho pití se prý karibské ženy řádně tanečně odvazovaly při večerních bouřlivých setkáních, a tak jejich milenci nápoj pojmenovali právě takto. Ovšem jiné zdroje uváději, že název pochází z botanického názvu cukrové třtiny, tedy „Saccharum officinarum”, ze které se vyrábí, nebo že vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kteří ho nazývají „Rumbullion” …

 

Jak svět k rumu přišel

Historie rumu je dlouhá a neodmyslitelně spjatá s britskými ostrovy a koloniemi. Zmínky o prvních pokusech výroby tohoto destilátu se objevují již ve 14. století, ale jeho tradice bude pravděpodobně mnohem delší. O výrobu tohoto nápoje v Americe a v Karibiku se zasloužil Kryštof Kolumbus, který sem dovezl cukrovou třtinu. Od svého vzniku se rum těšil stále větší oblibě, a to především mezi námořníky, kteří jej pod označením „tot“ denně dostávali na příděl. Tento přídělový systém byl zrušen až v roce 1970 a déle přetrval pouze u novozélandského námořnictva. V 17. století sloužil také jako platidlo, a to nejen mezi námořníky, ale třeba i v Austrálii.

 

Bez rumu ani ránu

O spojení námořníků, pirátů a rumu není pochyb. Své o tom věděl i sir Henry Morgan, který působil v Karibiku jako korzár přepadávající nepřátelské lodě z pověření anglického guvernéra Jamajky. Na základě mnoha stížností na jejich počínání byli však on i guvernér odvezeni do Anglie a tady uvězněni. Neklidná situace na Jamajce však vedla Angličany k překvapivému kroku. Henryho Morgana osvobodili, pasovali na rytíře a poslali zpět do Karibiku jako zástupce guvernéra, aby tamější dění uklidnil. Henry Morgan zde pokojně dožil a po své smrti v roce 1688 tu byl jako hrdina pochován.

Kolem jeho osoby vzniklo mnoho legend. Jednou z nich je i ta která vypráví, že po uložení ostatků Henryho Morgana ostrovem otřáslo zemětřesení, v jehož důsledku se rakev sesunula do rozbouřeného moře u přístavu Port Royal a již nikdy se nenašla. Mnozí proto dodnes věří, že jeho nepokojný duch brázdí oceány dál a hledá své ostatky, aby mohl nalézt klid. Na počest tohoto admirála, rytíře, guvernéra, kapitána i korzára v jedné osobě vznikl temný kořenitý nápoj Captain Morgan Black Spiced, jehož základem je autentický karibský rum destilovaný ze silné třtinové melasy, doplněný vůní skořice, chutí hřebíčku a vanilky zakončený kouřovými tóny.

Dalším zajímavým příběhem je i ten o admirálu Nelsonovi, jehož posledním přáním bylo, aby jej po smrti vložili do kádě s rumem. Před samotným uložením jeho ostatků do země se tak proto opravdu stalo, ale o typu rumu a jeho množství se dodnes vedou dohady. Spojovat tento nápoj pouze s dobrodruhy, námořníky, piráty a plantážníky by ale bylo chybné. Těšil se totiž oblibě široké veřejnosti i mezi významnými osobnostmi umělecké scény.

 

Jak si rum vychutnat?

Rumů je k dostání nepřeberné množství. Liší se chutí, vůní i barvou a neexistují proto žádná ustálená pravidla jeho konzumace. Základem však je nespěchat a vychutnávat. Chuťově se v něm rozeznávají čtyři základní elementy, tedy sladkost, slanost, hořkost a kyselost, dále se pak hodnotí jeho struktura, aroma a barva. Zároveň je rum oblíbeným pitím na večírcích, oslavách a party nejrůznějších ražení. V horkých letních dnech je součástí osvěžujících míchaných drinků, v zimě příjemně zahřeje.

„Ač měl rum dříve trochu jinou strukturu, než jak jej známe dnes, mnohé zůstalo zachováno. I proto se těší velké oblibě také v současnosti. Jeho popularitu navíc umocňuje fakt, že je ideální přísadou do míchaných drinků. Rum, jakým je třeba Captain Morgan Black Spiced, lze pít nejen na ledu, ale i třeba míchat se zázvorovou limonádo nebo jablečným džusem.“ říká Brand Ambassador Premium Spirits Jan Kuchař.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy