REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Patří káva k vašim rituálům? Oslavte její mezinárodní den originálními drinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věděli jste, že po vodě je káva hned druhým nejoblíbenějším nápojem a že se jí denně na světě vypije více než 1 400 milionů šálků? International Coffee Organization na její počest dokonce ustanovila Mezinárodní den kávy, jež připadá na 1. říjen. Jste-li jejími milovníky, pojďte tento den oslavit něčím originálním. Připravte si třeba skvělé kávové Martini s vodkou Smirnoff, pravou irskou kávu s whiskey Dubliner či vyzkoušejte zajímavý rituál s venezuelským rumem Pampero.


Kávové probuzení, chvilka odpočinku v práci, posezení s přáteli. Káva je nápojem klidu. Nutí nás zastavit se a relaxovat, věnovat se sobě nebo blízkým. Žít tady a teď. Cítíme to stejně, jako to cítily minulé generace. Proto jsou s kávou od nepaměti spojeny zvyky a rituály, které posilovaly prožitek z jejího pití a dodávaly mu téměř magický rozměr.

 

 

Nejen čaj, ale i káva má své rituály

V Etiopii, která je historiky pokládána za kolébku lahodného nápoje, je kávový obřad důležitou společenskou událostí. Zelená zrna se nejprve upraží na pánvi nad otevřeným ohněm přímo před očima hosta. Pak jsou roztlučena v kovové nádobě nazývané mučeka. Vznikne tak jemný kávový prach, který Etiopané vaří v kovových konvicích. Do kávy navíc přidávají koření (např. kardamon, skořici nebo hřebíček), jenž jí dodá pro Evropany neobvyklou příchuť. Hotový nápoj si pak vychutnávají pozvolna v malých kalíšcích.

V Arábii byla káva nejprve nápojem mystiků. Údajně zvyšovala jejich koncentraci a spojení s Bohem. Bez zajímavosti jistě není, že Arabové dali nejen jméno tajemnému nápoji, qahwa, ale název oblasti nese i nejrozšířenější odrůda, Arabica. Základními ingrediencemi arabského rituálu byla právě káva, voda a kardamon. Káva se společně s vodou vaří přibližně 10 minut. Poté se do nápoje přidá drcený kardamom a špetka šafránu. Koření se nechá vylouhovat. Arabská káva je servírována v malých šálcích většinou nefiltrovaná a neslazená.

Těžko věřit tomu, že v italských Benátkách vyvolala první dodávka kávy z Blízkého východu pobouření a málem zakázali vyložit zboží v přístavu. Exotická pochutina zde byla nejprve považována za lék. Historie se však změnila roku 1863, kdy byla na náměstí San Marco otevřena první kavárna. Postupně se nápoj rozšířil po celé Itálii a stal se nesmírně populárním. A to platí dodnes. Den v Itálii je určen jednotlivými kávovými rituály a nepsanými pravidly: cappuccino je spojeno se snídaní, caffé macchiato jako odpolední povzbuzení a espresso se podává především po večeři. Objednáte-li si pak latte, obdržíte sklenici mléka, požádete-li o cappuccino po 11. hodině ranní, prozradíte ihned, že jste turisti.

 

A pak káva potkala rum a irskou whiskey

Káva se během staletí stala nezbytnou součástí společenského života i většiny světových kuchyní. Každá kultura přišla s novými variantami a vylepšeními, jak ji popíjet. A tak není divu, že v 17. století káva „potkala rum“. A kde jinde než na Jamajce. Základní surovinou byla kávová zrna, která ve spojení s třtinovým rumem, cukrem a vanilkou dala vzniknout pravděpodobně prvnímu kávovému likéru.

Důležitým historickým milníkem je i rok 1943, kdy se zrodila takzvaná irská káva. Traduje se, že díky špatnému počasí bylo letadlo americké společnosti Pan Am nuceno přistát ve městě Foynes v irském hrabství Limerick. Cestující byli promrzlí, a tak barmana Sharidana z baru poblíž letiště napadlo svým nečekaným zákazníkům připravit kávu, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey a nahoru přidal kopeček šlehačky. Nápoj měl u cestujících velký úspěch a jeden z cestujících se ihned dotazoval, zda se jedná o kávu brazilskou? Sharidan údajně bezprostředně odpověděl: „Nikoli, tohle je irská káva“. A tak se zrodila světová legenda.

 

Oslavte mezinárodní den kávovým koktejlem

Není tedy divu, že tento nápoj získal tolik na popularitě, až byl poctěn vznikem svého vlastního mezinárodního dne. Pojďte i vy tento den oslavit nějakou zajímavou kávovou kombinací a inspirujte se skvělými kávovými koktejly a rituály, které vám ukáží další rozměr její chuti.

 

RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ KÁVOVÉ KOKTEJLY:

 

Pro milovníky skotské whisky Johnnie Walker

Jste-li milovníky skotské whisky a o žádném koktejlu s kávou jste dosud neslyšeli, nezoufejte. Vyzkoušejte jednoduše ke své oblíbené kávě připíjet limitovanou edicí proslulé whisky Johnnie Walker Red Rye Finish. Tento blend whisky, který je zajímavý nejen skutečností, že byl vytvořen jemnou ženskou rukou, se ke kávě totiž skvěle hodí. Podtrhuje její chuť a vytváří tak kombinaci, kterou si jistě začnete vychutnávat častěji.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy